Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo na lijek temeljno pravo

Koalicija Nema prodaje za potpunu liberalizaciju konoplje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici koalicije Nema prodaje istaknuli su da se zalažu za za potpunu dekriminalizaciju i liberalizaciju konoplje u medicinske i rekreativne svrhe i za njezinu proizvodnju u Hrvatskoj.

Predstavnici koalicije Nema prodaje u petak su na konferenciji za novinare istaknuli da je pravo na lijek temeljno ljudsko pravo te da se zalažu za potpunu dekriminalizaciju i liberalizaciju konoplje u medicinske i rekreativne svrhe i za njezinu proizvodnju u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sutra počinju konzultacije PREDSJEDNICI URUČILI SLUŽBENE REZULTATE 'Ima čitav niz problema o kojima treba dobro razmisliti i donijeti odluke' Slika nije dostupna Izbori 2016 Koaliciji Nema prodaje pridružio se i ORaH: Borit ćemo se za malog čovjeka

Nositelj izborne liste koalicije Nema prodaje u 8. izbornoj jedinici i supredsjednik Slobodne Hrvatske Antonio Dražović te povjerenik riječkog ORaH-a i 10. na listi u 8. izbornoj jedinici Vedran Vivoda osvrnuli su se, kako su kazali, na medijske napise o povlačenju medicinskog kanabisa iz ljekarni zbog nepropisnog pakiranja, odnosno zbog nestašice lijeka, samo nekoliko mjeseci nakon što je postao dostupan na policama hrvatskih ljekarni.

Smatraju da takve situacije pogoduju farmaceutskim lobijima te se, kako bi potrebitima lijek bio uvijek dostupan, zalažu za liberalizaciju i dekriminalizaciju konoplje. Ocijenili su da Hrvatska ima veliki proizvodni potencijal, puno neobrađenog zemljišta, a unatoč tomu sirovinu uvozi uglavnom iz Kanade.

Dražović smatra apsurdnim da se teško oboljelima oduzima mogućnost liječenja. Ocijenio je da je korištenjem konoplje u medicinske svrhe moguće smanjiti bespotrebna liječenja konvencionalnom medicinom, dodavši da su neke studije dokazale da konoplja zaista pomaže oboljelima. Rekao je da ustraju da se pokrene domaća proizvodnja jer postoje resursi. Time bi se omogućilo otvaranje novih radnih mjesta i obrta, a država bi trebala jamčiti otkup sirovine, rekao je Dražović.

Vivoda je rekao da Hrvatska ima neiskorištene mogućnosti te da bi, ako iskoristi svoj proizvodni potencijal, mogla postati jedan od vodećih izvoznika konoplje za korištenje u medicinske svrhe i ne biti isključivo njen uvoznik.

Predstavnici koalicije Nema prodaje naglasili su da konoplja ima više od 100 mogućih blagodati te da ne vide razloga zašto se ne bi legalizirala, ističući da bi ta tema trebala biti na dnevnom redu prve sjednice Sabora u novom sazivu i da će se za to zalagati.

Na konferenciji je najavljen mirni prosvjed, za subotu, 20. kolovoza u 11 sati na Dragonji, na graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije. Prosvjedom žele upozoriti na stradanja brojnih životinja na žilet-žici, kojom su prekinuti migracijski putovi životinja, pa su njihova stradavanja sve češća. Žica, kažu u koaliciji Nema prodaje, prolazi i kroz naseljena mjesta pa bi, smatraju, mogla stradati i djeca.

Konferencija za novinare održana je u riječkom Izbornom stožeru Koalicije Nema prodaje, koju čine Nezavisna lista Stipe Petrine, Slobodna Hrvatska, Pokret Zajedno i Održivi razvoj Hrvatske (OraH). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene