Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ROKU OD 15 DANA

Klub Mosta u proceduru uputio zaključak za razrješenje Hrvoj Šipek

Zlata Hrvoj Šipek, Glavna državna odvjetnica
Zlata Hrvoj Šipek, Glavna državna odvjetnica Foto: DNEVNIK.hr
Klub zastupnika Mosta u ponedjeljak je u saborsku proceduru uputio zaključak kojim bi Hrvatski sabor obvezao Vladu da sukladno zakonu podnese prijedlog o razrješenju glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

Most u priopćenju tvrdi da je glavna državna odvjetnica u izvješću o radu za 2021. zataškala činjenicu da su službene osobe Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH), uključujući i nju samu, prekršile obvezujući zakonodavni akt EU-a kako bi od Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF-a) prikrile dokaze o prijevarama bivše ministrice Gabrijele Žalac.

Uredbe EU-a, navodi Most, utvrđuju obavezu DORH-a da OLAF-u dostavi dokumente o prijevarama kojima se nanosi financijska šteta Europskoj uniji.

"Glavna državna odvjetnica je prije 14 mjeseci razotkrivena kako laže u Hrvatskom saboru kada je na pitanje zastupnika odgovorila kako nije bila upoznata s 'predmetom Žalac'", stoji u priopćenju.

Osim toga, smatraju u Mostu, na predstavljanju izvješća za 2021. prošlog tjedna u Saboru Hrvoj Šipek nije se pokazala kao vjerodostojna osoba kojoj se može vjerovati i koja ima potrebnu neovisnost i kredibilitet za nepristran u odlučan obračun s korupcijom.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj-Šipek ekskluzivno za Dnevnik Nove TV - 2 Negira optužbe Glavna državna odvjetnica ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "Nisam prešutjela istinu! Ne pada mi na pamet dati ostavku"

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj-Šipek ekskluzivno za Dnevnik Nove TV - 3 Tvrde da laže Niz reakcija nakon gostovanja Hrvoj Šipek u Dnevniku Nove TV: "Očekivao sam da će podnijeti ostavku"

Tvrde da je takvim postupanjem prekršila Zakon o državnom odvjetništvu, nanošenje štete ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti te stoga predlažu da Sabor obveže Vladu da u roku od 15 dana podnese prijedlog za razrješenje glavne državne odvjetnice.

Da Hrvoj Šipek mora otići jer "ne samo da predmete drži u ladicama već je u nekoliko navrata prošli tjedan pokazala kako je spremna iznositi neistine", smatraju i u Klubu SDP-a i Klubu zeleno-lijevog bloka.

I oni najavljuju upućivanje u proceduru zaključka kojim žele obvezati Vladu da pokrene proceduru opoziva glavne državne odvjetnice, a predložit će da takav zaključak podrže potpisima i koalicijski partneri HDZ-a.

Iz prepiske koju su objavili mediji vidi se da je Hrvoj Šipek u dva navrata komunicirala s Josipom Rimac dok je bila državna tajnica, dok je u Saboru na pitanje Mostova zastupnika Nikole Grmoje tvrdila da nikada nije komunicirala s Rimac o Vjetroparkovima.

Hrvoj Šipek poručila je tijekom vikenda u ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik Nove TV da nije lagala, nije komunicirala s Josipom Rimac o Vjetroelektranama i da joj ne pada na pamet dati ostavku jer nije ni na koji način zloupotrijebila svoj položaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene