Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grbeša za Dnevnik Nove TV

Stručnjakinja o Milanovićevoj objavi kandidature: "Jedno je pitanje ključno"

Marijana Grbeša-Zenzerović, FPZG
Marijana Grbeša-Zenzerović, FPZG Foto: DNEVNIK.hr
Brzo i efikasno, u prolazu, Zoran Milanović je objavio da se kandidira za drugi mandat predsjednika Republike, a njegov potez i ono što bi moglo uslijediti, analizirala je Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagreb u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Hrvojem Krešićem.

Kandidatura Zorana Milanovića za novi mandat na Pantovčaku zasigurno će opet uzburkati bonacu koja je na političkoj sceni zavladala nakon završetka europskih izbora. Tko bi ga sve mogao podržati, a tko mu biti protukandidat, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić u razgovoru s Marijanom Grbešom s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

"Objava kandidature je bila u njegovu stilu - drsko, brzo i učinkovito s primjesama trampizma u onom dijelu gdje sugerira da bi izbori mogli biti kompromitirani i da mu zato treba SDP-ova podrška, što je vjerojatno ključni razlog zašto je baš sad izašao sa svojom kandidaturom", smatra Grbeša.

U njegovu je stilu, dodala je, i dio u kojem je zaključio da je on najbolji kandidat. Iznenađenje je i poruka iz Domovinskog pokreta koji nije jasno odmah odbio podržati Milanovića kao kandidata, već su rekli da su sve opcije još uvijek na stolu.

"To je nekada Most radio, to je jedna vrsta zadržavanja populističke pozicije kad si na vlasti. Ne znam koliko će im to trajati, a to je i jedna poruka - mi ćemo stalno trgovati. U ovom trenutku je poručio da je njihova podrška vječno na kušnji", smatra Grbeša i dodaje da očekuje da će HDZ na to reagirati taktično.

Milanović, kazala je, zasad ima dobre šanse na predsjedničkim izborima. 

"Sami izbori i rezultati na izborima ovisit će jako o tome tko će biti protukandidati. Veliki broj ljudi koji je frustriran time što je HDZ dobio parlamentarne, pa onda i europske izbore dat će podršku Milanoviću", uvjerena je Grbeša, a ističe da su trenutno poznati kandidati marginalni u odnosu na Milanovića.

Pročitajte i ovo Svađa u Domovinskom pokretu - 5 Iznio teške optužbe Novi problemi u Domovinskom pokretu: Izbacili još jednog člana - "Bogu hvala"

Ključno je pitanje koga će kao predsjedničkog kandidata istaknuti HDZ.

"Za HDZ, a posebno rekla bih za premijera Andreja Plenkovića, predsjednički izbori su i stvar osobnog duela s Milanovićem. Mislim da su za njih ulozi vrlo veliki", kaže Grbeša.

Za Olega Butkovića kaže da se pokazao kao učinkovit "protuotrov" za Milanovića, ali nije sigurna je li on dobar protukandidat.

"Ako se to dogodi, i Milanović će zasigurno prilagoditi svoju komunikaciju jer je on vrlo promoćuran u tom smislu", zakjučuje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene