Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Vodeći hrvatski klimatolog: ''Što se tiče tornada u Hrvatskoj, ne treba zanemariti taj rizik. On je manji nego u SAD-u, ali ga ne treba ignorirati"

Klimatolog Ivan Güttler se u Dnevniku Nove TV osvrnuo na nevremena koja su poharala Hrvatsku te objasnio kako su ona nastala.

Zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a i jedan od vodećih hrvatskih klimatologa Ivan Güttler gostovao je u Dnevniku Nove TV u kojem je objasnio kako su nastala nevremena koja su ovog tjedna poharala Hrvatsku.

"Ono s čim se prvenstveno mogu povezati su toplinski valovi. Treći ovogodišnji val je pogodio čitavo područje Sredozemlja. U dijelu Grčke to je dovelo do suša i požara, a u našem dijelu Europe se dogodilo da hladna fronta s toplinskim valom donosi nestabilnosti", objasnio je Güttler.

"Radi se o užarenoj podlozi na koju dolazi hladan zrak. To se destabilizira i nastaju olujni oblaci visine desetak kilometara", dodao je.

Pročitajte i ovo Zgrada HEP-a Oštro prema saborskom zastupniku HEP reagirao na Troskotove izjave: "Njegove tvrdnje nanose štetu i prikrivaju odgovornost Mosta"

Što se tiče toplinskih valova, Güttler je napomenuo da su se oni i prije događali, ali mnogo rjeđe nego danas.

"Nemamo ih više jedan ili dva, nego pet ili šest i frekvencija takvih događaja će rasti i u bliskoj i u dalekoj budućnosti", rekao je i dodao: "Kakva god oluja nastane u atmosferi, njoj će olujne pare biti dostupnije, a ispod nje će biti toplije."

Güttler se osvrnuo i na moguće načine prilagodbe novim vremenskim uvjetima.

"Prilagodba je za većinu država sekundarna aktivnost, a većina svijeta financira sustave ublažavanja. Prilagodba malo kaska, ali nismo na nuli. Imamo sustave za obranu od požara, poplava, a meteorolozi razvijaju sustave za prognozu koji su također jedna metoda prilagodbe", rekao je.

Pročitajte i ovo Damir Habijan Optužuju predsjednika Vladajući će odbiti tuđe zaključke te predložiti svoje: "Svjedočimo jednom velikom 'ništa'"

Komentirao je i mogućnost nastanka uragana i tornada u Hrvatskoj.

"Mediteran je manje more i ne postoji mogućost procesa nastajanja velikih uragana. Što se tiče tornada, u Hrvatskoj ne treba zanemariti taj rizik. Treba pratiti radarske snimke i vidjeti javlja li se takva opasnost u našoj sredini. Manji je rizik nego u SAD-u, ali ga ne treba ignorirati", objasnio je klimatolog.

Cijeli razgovor možete pogledati u videu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene