Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"novo normalno"

Kina nastavila s vojnim vježbama: "Ovo je upozorenje Sjedinjenim Državama i Tajvanu"

Vojni brodovi kod Tajvana
Vojni brodovi kod Tajvana Foto: Afp
Unatoč prvotnoj najavi da će kineski manevri oko Tajvana završiti u nedjelju, Narodnooslobodilačka vojska nastavlja u ponedjeljak svoje velike pomorske i zračne vježbe.

Kineska državna televizija izvijestila je da su velike vježbe, nastavljene u ponedjeljak, usredotočene na "protupodmorničke i pomorske operacije".

Najavljujući prošli utorak vojne vježbe sjeverno, jugozapadno i istočno od samoupravnog otoka, Kina je prvotno obećala da će one završiti u nedjelju. Zasad međutim nije najavljen službeni završetak vježbi.

Pročitajte i ovo Davor Boban, izvanredni profesor Fakulteta političkih znanosti, u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Za Dnevnik Nove TV Najnovija svjetska kriza: Stručnjak s FPZG-a pojasnio može li Kina napasti Tajvan te koliko će napetost trajati

Pročitajte i ovo Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi Zbog Pelosi Slijede sankcije: Kina postupno prekida suradnju sa SAD-om, doneseno osam različitih mjera

Zapravo, neki komentatori u kineskim medijima rekli su da bi vojne vježbe mogle postati novo normalno.

Glasnogovornik ministarstva obrane Wu Qian u ponedjeljak je rekao da su vježbe "nužno upozorenje" Sjedinjenim Državama i Tajvanu, opisujući ih kao "posve razuman i primjeren" odgovor na njihove nedavne "provokacije".

Rekao je da je napetosti "namjerno" poticao Washington, a predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi otputovala je prošli tjedan u Taipei unatoč žestokom protivljenju Pekinga.

Kinesko vodstvo odbija službene kontakte drugih zemalja s Taipeijem jer taj otok smatra dijelom kopna. Tajvan se, s druge strane, dugo smatra neovisnim.

Proteklih nekoliko dana kineska vojska nije vježbala samo pomorsku i zračnu blokadu, nego i amfibijske desantne sposobnosti za pokretanje napada na tajvanske obale, prema kineskim medijima.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene