Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dva propala pokušaja

Treća sreća za splitsku bolnicu? Nakon zamjene identiteta pacijentica, sada žele uvesti - medicinske narukvice

Još nije poznato tko je točno kriv za skandal zamjene identiteta pacijentica u splitskom KBC-u. Idući tjedan Upravno vijeće raspravljat će o ostavci ravnatelja, a u bolnicu uskoro stižu narukvice koje će nositi pacijenti. No, kako doznajemo, ni uvođenje narukvica nije prolazilo glatko.

Gotovo dva tjedna je prošlo od zamjene identiteta pacijentica u splitskoj bolnici. DORH s policijom provodi izvide, a bolničko povjerenstvo još obavlja razgovore sa svim sudionicima toga događaja.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!" KBC Split Važno dostignuće Veliki uspjeh splitskih liječnika u liječenju srčanih zalistaka

"Očekujem da će vrlo brzo utvrditi činjenično stanje i donijeti svoje zaključke. Ravnatelj još uvijek uredno obavlja svoj posao i čekamo sjednicu Upravnog vijeća koja bi se trebala održati sljedeći tjedan", rekao je Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split.

Svoj posao obavila je i inspekcija Ministarstva zdravstva. Uzeli su izjave djelatnika, pregledali dokumentaciju, ali ni od njih još nema zaključaka.

"U ovom trenutku provodi se analiza medicinske i druge dokumentacije na temelju koje će se utvrditi činjenice i u skladu s ovlastima propisanim odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti poduzeti potrebne mjere i aktivnosti", stoji u izjavi Ministarstva.

Narukvice za mjesec dana

Kako bi se izbjegla zamjena identiteta, bolnica uskoro uvodi narukvice na kojima će biti podaci pacijenta. Za prvu godinu sustav stoji 150 tisuća kuna, a svaka sljedeća godina održavanja je 100 tisuća kuna, kaže Dolić. No, i tu je bilo problema.

"Da smo mi već u dva navrata pokušavali ostvariti nabavku upravo takvog uređaja za izradu tih narukvica, ali zbog određenih objektivnih tehničkih razloga nismo uspijevali. Sada, treći put, proces je u tijeku nabavke. Nadamo se da ćemo kroz do mjesec dana imati te narukvice u našoj bolnici", rekao je Dolić.

Kada taj sustav zaživi, svaki će pacijent dobiti narukvicu i na taj način će se pratiti njegovo bolničko liječenje. Šibenska bolnica narukvice ima na objedinjenom hitnom prijemu, a narukvica sadrži ime prezime godinu rođenja, odjel na kojem je postavljen i barkod.

"Sustav za izradu narukvica košta četiri do pet tisuća kuna. Koriste se umeci za izradu narukvica i oni koštaju oko 700 kuna", rekla je Ivana Skorić iz Opće bolnice Šibenik.

U Ministarstvu tvrde da u većini hrvatskih bolnica postoji sustav identifikacije pacijenta pomoću narukvica, dok je u dijelu preostalih u tijeku postupak javne nabave narukvica ili faza ugradnja sustava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene