Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška 375 kn

KBC Rijeka naplaćuje prisustvo očevima na porodu - bez zakonske osnove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očevi koji žele prisustvovati na porodu u KBC Rijeka moraju platiti 375 kuna. Ono što zabrinjava je da ni Upravno vijeće ni Ravnateljstvo bolnice ne daju odgovor na pitanje, koji je pravni temelj po kojem naplaćuju prisustvo očeva pri porodu.

Riječka bolnica prisutnost na porodu naplaćuje od 2005. godine kada je na vlasti bio HDZ, ali odluku odobrava i Ljubica Đukanović, trenutna pomoćnica ministra zdravlja i predsjednica bolničkog Upravnog vijeća KBC Rijeka, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Ilustracija tri tjedna kasnije Slučaj bebe s teškim ozljedama: Iz bolnice stigla dobra vijest, policija još uvijek tapka u mraku Riječka bolnica - 1 Bolnica za ženu i dijete Novi bolnički kompleks vrijedan 158 milijuna eura iskorak je u liječenju: "Ovo je dosanjani san"

KBC Rijeka: 'Prisustvo oca pri porodu je dodatna nemedicinska usluga, koju naplaćujemo 375 kuna, PDV uključen' 

Kakvu to točno uslugu riječko rodilište naplaćuje i po kojem pravnom temelju, pokušao je doznati Sanjin Lukarić iz Rijeke, čije je dijete nedavno rođeno u riječkom rodilištu.

'Prisustvo porodu, nije medicinska usluga niti je kao takva priznata i plaćena od HZZO-a. Stoga tu, kao i neke druge usluge, bolnice naplaćuju. Plaćanje navedene usluge u drugim ustanovama je pitanje poslovne politike pojedine bolnice. Cijenu prisustva porodu odredilo je Upravno vijeće KBC-a u čijoj je ingerenciji i utvrđivanje cijena za tržište dana 2. ožujka 2005. godine. Do izmjena Zakona o PDV-u cijena je iznosila 300 kuna, a kada je izmjenama zakona uvedeno plaćanje PDV-a na nemedicinske usluge, cijena je od 1. siječnja 2010. uvećana za iznos PDV-a', navodi se u dopisu koji je Herman Haller, ravnatelj KBC-a, uputio Sanjinu Lukariću.

Prvi čovjek KBC-a Rijeka objasnio je suprugu rodilje da 'bolnica smatra da načelo dostupnosti zdravstvene zaštite pacijentima u ovom slučaju nije narušeno, jer je budućoj pacijentici zdravstvena zaštita dostupna i besplatna, a ako želi koristiti dodatne usluge, koje ne ulaze u standard koji osigurava HZZO, iste mora platiti', napisao je ravnatelj Haller.

Otac ostao bez pojašnjenja pravnog temelja odluke: 'Smatramo da smo vam odgovorili' piše KBC Rijeka

Lukarić se, prema vlastitim riječima, obratio Halleru i Đukanovićevoj tražeći da mu objasne na temelju kojeg zakona naplaćuju prisutnost oca na porodu i što točno košta 375 kuna, no u nastavku je primio ovakav odgovor:

'Smatramo da smo u cijelosti odgovorili na Vaš upit vezano za prisustvo porodu. Upravno vijeće je donijelo Odluku o cijeni prisustva porodu u ožujku 2005. godine smatrajući ju primjerenom. Stoga Vam nismo u mogućnosti dostaviti nikakve dodatne informacije', stoji u drugom pismu, koje također potpisuje ravnatelj Haller.

Ravnatelj KBC Rijeka je dodao i da svaki pacijent zdravstvenu zaštitu može zatražiti u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi ako smatra da će mu biti pružena na bolji i kvalitetniji način.

Sindikat: 'Zakon jasan - osnova za naplatu ne postoji!'

Osnova za ovu naplatu i ne postoji, jer bolnice smiju primati uplate jedino za ono što je predviđeno Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju.Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi, smatra da je odluka KBC Rijeka dokaz 'smaka pameti' u hrvatskom zdravstvu, te je dodala da je to identično tome da počnu naplaćivati posjete bolesnicima, piše Slobodna Dalmacija. Do objave članka nismo dobili pojašnjenje Ministarstva zdravlja, a iz HZZO-a su poručili kako nisu nadležni za konkretnu situaciju. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene