Reporterka Paula Klaić Saulačić javila se iz Metkovića. Izvijestila je kako je pomalo neobično da su se prvi rezultati za Metković pojavili iznimno kasno iako je riječ o malo izbornih mjesta. Most je prema prvim rezultatima s tek 18,75 posto obrađenih mjesta gubio da bi se situacija za samo nekoliko promjena drastično promjenila.


Katarina Ujdur, Mostova kandidatkinja za gradonačelnicu Mosta prema neslužbenim privremenim rezultatima Mosta osvojila je 40,56 posto glasova. Slijedi kandidat HDZ-a i HSLS-a Dalibor Milan s 38,53% glasova te Stipe Gabrić Jambo s 13,68 posto. Obrađeno je 100% posto biračkih mjesta.

Vezani članci Slika nije dostupna "Gospodine Petrov priznajete li poraz?" Evo što je odgovorio Slika nije dostupna Most: "Policija je oduzimala transparente prosvjednicima, to je udar na slobodu govora"

Veliki je to preokret nakon samo nekoliko minuta kad je bilo obrađeno tek 18,75 posto glasova, a Mostova Ujdur bila je na drugom mjestu iza HDZ-ovog kandidata.

Most zasada ima i većinu u Gradskom vijeću s 40,65 posto glasova.  Lista HDZ-a i HSLS-a osvojila je 38,13 posto glasova. Treća je lista HSS-a (Gabrić Jambo) s 12,28 posto. I SDP i HSU s 5,15%.

Grmoja: "Župane je teško napadati"

Uoči prvih rezultata za gradonačelnika Metkovića, s reporterkom Nove TV Paulom Klaić Saulačić razgovarao je Mostov Nikola Grmoja.

"Znamo da je župane teško napadati. Vidio da se promjene u županiji teško događaju i da se župani biraju već u prvom krugu. Ovaj put su HDZ-ovi župani dobili konkurenciju. Ja i Bulj ulazimo u drugom krug. Tamo će biti svega. Uz svu mašineriju i medijsku potporu HDZ-a, ja sam uvjeren da će i Dubrovčani prepoznati da su županiji potrebne promjene", kazao je Nikola Grmoja.

Osvrnuo se i na činjenicu kako Most jedno vrijeme nije imao većinu u Gradskom vijeću Metkovića.

"To nije naš poraz, ovo su bili državni izbori, na Metković se srušila sva sila HDZ-a, a  i državna vlast. Odrađena je i operacija dovođenja naših sunarodnjaka iz BiH. Ljudi koji nikada nisu bili u Metkoviću tražili su izborna mjesta. Mi smo dobili najviše glasova, očekujemo pobjedu u drugom krugu", kazao je Grmoja. 

Petrov o izlaznim anketama

Božo Petrov se u stožeru Mosta obratio javnosti. Komentirao je izlazne ankete. Rekao je kako je iznimno zadovoljan rezultatima. "Sveukupno kada se gleda cijela Hrvatska iznimno smo zadovoljni. Što se tiče grada Metkovića idemo u drugi krug bez obzira što su se HDZ i Jambo i SDP ujedinili protiv Mosta i to neka služi na čast svima njima. Opet je Most dobio najviše glasova", rekao je Petrov.

Za župana vodi Nikola Dobroslavić (HDZ) s 48,01 posto, a Nikola Grmoja (Most) ima 24,53 posto glasova birača. "S obzirom da je HDZ prema Metkoviću usmjerio sve, ostvario je slabiji rezultat od Mosta. Metković je stvarno bitan Mostu", rekao je Petrov.

Ujdur: "Mislim da to nije loš rezultat. Nastali smo prije četiri godine"

Prema izlaznim anketama, Most nema kandidata u drugom krugu za četiri velika grada. Katarina Ujdur je komentirala rezultate izlaznih anketa.

"Most se prvi put pojavljuje na ovim lokalnim izborima. Mislim da ulaz u Gradska vijeća nije uopće loš rezultat", rekla je Ujdur. Naime, Most u Osijeku, Splitu i Rijeci ulazi u Gradska vijeća, ali ne i u zagrebačku Gradsku skupštinu.

"Mislim da to nije loš rezultat. Nastali smo prije četiri godine", rekla je Ujdur, kandidatkinja za gradonačelnicu Metkovića. "Za sada sam u prednosti, ali treba još pregledati pola biračkih mjesta", rekla je te naglasila kako je izlaznost na birališta u Metkoviću bila velika.

"Birači su motiviraniji. Metković je trenutno najzanimljiviji za iščekivanje rezultata", dodala je. Rekla je i kako nema razočaranja s rezultatima na nacionalnoj razini. "Nismo se rodili da bismo trčali za foteljama. To treba prihvatiti čistog obraza", zaključila je Ujdur.