Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki dan je nova priča

Katarina Jusić otkriva kako izgleda posao televizijskog dopisnika: ''Ono što političari obećaju - mi pratimo cijeli mandat''

Katarina Jusić - 4
Katarina Jusić - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Katarina Jusić - 1 Katarina Jusić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Jusić - 2 Katarina Jusić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Katarina Jusić - 3 Katarina Jusić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Katarina Jusić - 4 Galerija 1/4 >>
Katarina Jusić rođena je Riječanka koja je nakon završenog preddiplomskog studija komunikologije u Trstu upisala diplomski studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Ekipi informativnog programa pridružila se 2016. godine, a dvije godine nakon toga se vratila u Rijeku kao dopisnica Nove TV.

Snaga informativnog programa Nove TV krije se i u velikoj mreži dopisnika koji su svojevrstan "glas naroda", koji donose vijesti iz manjih i većih sredina i ukazuju na lokalne probleme. Koje su to teme koje najčešće dođu na dnevni red?

Teme su zaista različite i nepredvidive. Uglavnom je riječ o aktualnom događajima ili pak pričama koje “muče” građane. Bilo da je riječ o nekom dnevnom događaju koji se onda razradi sa svih strana. Jer i svaka naoko lijepa priča s kojom se netko želi pohvaliti ima svoju drugu stranu i obrnuto. Svaka tema prikaže se tako da gledatelj dobije uvid gdje je u toj priči on i što on ima od toga.

Nerijetko se dogode priče o lijepim, neobičnim stvarima ili pak entuzijastičnim ljudima koji svojim djelovanjem uljepšavaju svakodnevicu. Lockdown je donio i dobrog i lošeg, ali i izvukao maksimum iz ljudi, u vrijeme otuđenosti neki su se “pokrenuli” i iz svog dvorišta odlučili uveseliti druge. Sjetim se priče o ekipi iz Lovrana koja je “okupila” cijeli gradić i koncerte sa svog balkona donijela ne samo susjedima, već preko društvenih mreža i van Općine. Slična je priča o “muzici s krovova” u Rijeci gdje su riječke korona koncerte slušali ljudi skroz u Turskoj i Litvi.... Svaki dan je nova priča i novo pomicanje granica.

Što podrazumijeva posao dopisnika, kako izgleda jedan radni dan?

Podrazumijeva biti među ljudima. Dana bez komunikacije, mobitela, kava i prijeđenih kilometara - nema. Kopanje tema, razgovor s urednicima, traženje sugovornika, traženje inspiracije, snimanje, “vozikanje”, utrka s vremenom i na kraju dana kvalitetan live ili priča - to je svaki radni dan.

Kako građani reagiraju kada dođete u njihov grad/mjesto, u njihovu ulicu ili dvorište i snimate priču?

Zavisi o kakvim pričama je riječ. Od sreće, ushićenja, nevjerovanja da će oni biti na TV-u do ljutnje jer smatraju da su oni u pravu i da su stvari onakve kakvima ih oni smatraju.

Postoji li neka anegdota koju možete s nama podijeliti?

Svaki dan, kao što sam i navela, priča je za sebe, anegdota za sebe. Kada na dan susretneš puno ljudi, svega se čovjek nagleda i nasluša. Lijepe se stvari zapamte, ružne brzo zaborave.

Pred nama su lokalni izbori. Kakve su reakcije građana na terenu, što očekuju od nove vlasti?

Postoje dvije vrste ljudi. Ili ih politika ne zanima ili pak previše zanima. Svatko ima svoju viziju grada, mjesta, općine, županije. Uvijek su to uglavnom stvari vezane za njihov svakodnevni život i veću kvalitetu istog.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LUDOM RADOVANJE? Metro, vodeni tramvaji, cjepiva protiv raka... Puno se priča, a hoće li se raditi? Kandidatima je samo nebo granica kada su u pitanju predizborna obećanja

Pročitajte i ovo Andrija Jarak NOVO PRIZNANJE Informativni program Nove TV dobio zahvalnicu Građevinskog fakulteta za izvještavanje o potresu

Koliko je radni tempo drugačiji u vrijeme izbora?

Svaki je dan istovremeno naporan i opuštajuć. Jednako se trudimo kada su izbori i kada nisu. Nama su svaki dan, jer ono što političari obećaju - mi pratimo cijeli mandat. Opuštanja nema. Na dan izbora, kulminacija je svega - trudiš se dati ono nešto, mrvu više od sebe da budeš na nivou za taj dan.

Kakve su vaše pripreme za višesatni program uživo na dan izbora i što donosite gledateljima?

Svaki dan odrađuješ maksimalno profesionalno, koncentrirano tako i taj dan. Posebniji je jer “plivaš” od jutra do mraka. Kada se svi opuste ti si tu, kada ljudima dan završava i opustaju se pred TV-om tada nastupaš ti, tada nastupa cijeli tim-  da u tih nekoliko sati kad gledatelji misle da su sve čuli i vidjeli doneseš tu novu dimenziju koja će te izdići iznad svih.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene