Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović ide u Srbiju

Karamarko: Moramo otopiti led, dobri odnosi potrebni su i nama i Srbiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Zoran Milanović sastaje se u srijedu u Beogradu sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem s kojim će razgovarati o aktualnim pitanjima, a susret su komentirali Tomislav Karamarko i Milorad Pupovac.

Prvi službeni sastanak dvojice premijera održat će se na inicijativu šefa hrvatske vlade, nekoliko dana nakon što je Dačić izjavio da odnose Srbije i Hrvatske treba 'odlediti, resetirati i početi iznova' te da je spreman za susret s Milanovićem. Dačić je prošli tjedan istaknuo da dvije države 'moraju surađivati, biti praktične i ostvariti komunikaciju koja će im omogućiti da njihovi odnosi ne budu kao u ledeno doba'.

Srbijanska državna televizija izvijestila je da će Milanović u srijedu u Beogradu razgovarati samo s premijerom Dačićem.

Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je dobrima Dačićeve izjave o tome da se želi naći s Milanovićem, a ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić potvrdila je da se sastanak na vrhu priprema već neko vrijeme.

'To je sastanak između Hrvatske i Srbije na vrhu, on je pripreman već neko vrijeme... Očekujem pozitivnu poruku hrvatskoj i srpskoj javnosti, ali i generalnoj europskoj javnosti o uspješnoj mogućnosti kvalitetne regionalne suradnje u rješavanju problema kroz regionalnu suradnju, a ne kroz konfrontaciju. Na razini ministara vanjskih poslova mi radno surađujemo kontinuirano, dogovorili smo i tri područja na kojima treba raditi: jedno su teme preostale iz rata, drugo su ekonomske teme, u prvom redu vezano za hrvatski izlazak iz CEFTA-e nakon ulaska u EU i treća grupa tema su europske, zajednička europska budućnost jer je Hrvatska pred članstvom, a Srbija i ostali susjedi su kandidati', kazala je Pusić koja boravi u posjetu Bruxellesu.

Pusić i srbijanski šef diplomacije Ivan Mrkić na svom prvom susretu u prosincu u Dublinu, na marginama ministarske konferencije OESS-a, kazali su da rade i na susretu dvojice premijera jer 'dvije zemlje koje su susjedi moraju biti odgovorne za regiju i naše odnose'.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Zoran Milanović "Test uoči lipnja" Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

>> 'Susret Milanovića i Dačića organiziran je zbog pritiska EU'

Čelnik hrvatskih Srba i saborski zastupnik Milorad Pupovac za susret dvojice premijera kazao je kako je 'veoma važno da se dvojica premijera sastaju nakon razdoblja zastoja u odnosima Hrvatske i Srbije i verbalnih poruka koje su pogoršavale atmosferu u odnosima dviju zemalja'.

'Smatramo taj susret važnim i podupiremo odluku premijera Milanovića da se ne sastaje na nekom trećem mjestu već da ode u Beograd na susret s Dačićem', rekao je Pupovac. Prema njegovim riječima, dvije zemlje moraju riješiti još brojna pitanja, od pitanja izbjeglica i nestalih i suđenja za ratne zločine do borbe protiv organiziranog kriminala.

'Također postoji potreba da se nastave razgovori oko granica i međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde koje opterećuju državne odnose i državne proračune', dodao je Pupovac. Dvije zemlje, ocijenio je, 'imaju odgovornost i za stanje u regiji koje stagnira ako one ne surađuju', kao i odgovornost za proces proširenja.

Pupovac podsjeća da dvojica premijera dolaze iz različitih političkih koalicija i različitih su profila, ali da je baš stoga 'važno pokazati sposobnost da nikakve promjene vlasti ne mogu ugroziti rad dviju država'.

Predsjednik oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je da su 'dobri odnosi potrebni i nama i Srbiji', stavivši u prvi plan gospodarske odnose.

'Mi imamo i veliku robnu razmjenu i moramo otopiti taj led u međusobnim odnosima o kojem govori premijer Dačić', rekao je Karamarko. Smatra također da bi Srbija, kada je riječ o odnosima dviju zemalja, 'morala shvatiti jednu stvar, pomiriti se s istinom da je bila agresor koji nije uspio u svojoj agresiji'.

Nakon pobjede Tomislava Nikolića na srbijanskim predsjedničkim izborima u svibnju prošle godine, neki su analitičari predviđali zaoštravanje odnosa između dvije zemlje zbog dolaska na vlast osoba čije je djelovanje u 90-ima 'bilo i više nego radikalno'. Novoizabrani predsjednik zaredao je nekoliko nespretnih izjava, poput one o Vukovaru kao srpskom gradu, iako je to njegov kabinet poslije opovrgnuo. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović potom je ocijenio da je 'dobro ako je porekao', ali da tekst u Frankfurter Allgemeine Zeitungu stoji.

'U svakom slučaju, znamo da je povijest njegova odnosa prema Hrvatskoj loša. Ja sam izrazio svoje uvjerenje, želju i nadu da će promijeniti svoje stajalište i naravno, pod tim uvjetima bit će moguća i suradnja', rekao je tada Josipović.

Napetosti su posebice porasle nakon haaške oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a Nikolićev savjetnik Oliver Antić u studenome je priznao da su 'odnosi jako loši' i da o tome 'ne treba šutjeti'.

Politički analitičar Žarko Puhovski tada je ocijenio da je 'Srbija dobila ćušku od međunarodne zajednice, Hrvatska je dobila vjetar u leđa... Ali dobro je u ovoj priči to što su odnosi toliko loši da se ne mogu pokvariti'. Također je kazao kako je 'dijalog trenutno nemoguć jer se politički vrh Srbije vodi nacionalističkom euforijom'.

Najavljeni susret premijera trebao bi signalizirati da su strasti splasnule, iako srpski diplomat Ognjen Pribićević za srpske Večernje novosti ocjenjuje da ti 'odnosi godinama prolaze kroz faze toplo-hladno, pa će i u perspektivi biti uspona i padova'. Prema njegovim riječima, 'otopljavanje odnosa' bit će teško jer ni Beograd ni Zagreb nisu zainteresirani za razvijanje ekonomske, gospodarske i kulturne suradnje. U Beogradu se također čuju ocjene da je taj susret rezultat pritiska Europske unije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene