Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjednici oštro

'Karamarko postupa kao mesar sa sjekirom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici iz Varšavske žestoko su napali ministra Karamarka.

'Što se tiče rješenja Upravnog suda, ne bi ulazili u ishod presude, međutim smatramo općom svinjarijom da Upravni sud priopćava medijima, i to upravo u tijeku prosvjeda ispred HDZ-a, da su odbijene sve tužbe stanara i osnovne škole u Varšavskoj ulici, a da se rješenje te presude nije poslalo prvo onima kojih se to tiče', izjavio je Tomislav Tomasević iz Zelene akcije. Dodao je kako se time gubi i ono malo kredibiliteta, koje pravosude ima kod građana.

Pročitajte i ovo Hostel Arena Izgubili smještaj Tomašević o građanima koji moraju iseliti iz Hostela Arena: "Gledamo na koje sve moguće načine što više tih ljudi zbrinuti" Slika nije dostupna Masovni prosvjedi u jesen 'Bez referenduma vlast će imati masovnu konfrontaciju s građanima'

'S druge strane, imamo informaciju gađana koji su podnijeli tužbe, kako će iste podnijeti i Ustavnom sudu. Čak i da ostane pravomocna presuda Upravnog suda za lokacijsku dozvolu u Varšavskoj ulici, treba podsjetiti da se vode još i drugi upravni sporovi za rješenje o zauzimanju javno prometne površine, koje su isto tako pokrenuli stanari na Upravnom sudu', istaknuo je Tomašević. Podsjetio je i na činjenicu kako bez obzira na pravomoćnost lokacijske dozvole, Grad Zagreb ima moć sam odustati od daljnje gradnje, jer je on vlasnik lokacijske dozvole, a ne Hoto grupa.

Rupa koja ne vodi nikuda

Osvrnuo se i na mjere koje je policija poduzela u prevenciji prosvjeda, podsjetivši kako je u veljači privedeno tek dvadesetak osoba, od kojih su samo četiri i uhićene te dobile prekršajne prijave. 'Ova akcija bila je puno radikalnija', istaknuo je Tomašević i naglasio kako je svih 150 privedenih osoba sa prosvjeda, još i uhićeno te će protiv njih biti podnesene i prekršajne prijave. 'Gospodin Karamarko se poziva na ovakve slučajeve vani, no mi ne vidimo koji su to slučajevi. Mislim da to dobro pokazuju i međunarodni mediji i da je ovo postao prvoklasni međunarodni skandal', zaključio je Tomašević.

Novinarima se obratila i glumica Urša Raukar, jos jednom istaknuvši kako investitor nema potvrdu glavnog projekta, odnosno građevinsku dozvolu za Varšavsku 6. 'To znači da se ispod Varšavske 6 ne može kopati, što znači da rupa koja se kopa u Varšavskoj ne vodi nikuda, jer se ne moze spojiti sa garažom, koja se nalazi na parceli, zbog nerješenih imovinsko-pravnih odnosa', napomenula je Raukar.

'HDZ se ponaša neodgovorno'

Teodor Celakoski iz akcije Pravo na grad smatra neprimjerenom najavu gradskog HDZ-a kako neće nazočiti izvanrednoj gradskoj skupštini. 'HDZ pokušava izbjeći odgovornost koju ima za ovaj projekt, jer su glasali i za GUP i za detaljni plan. Upravo je HDZ taj koji je osigurao većinu za izglasavanje toga u gradskoj skupštini', ističe Celakoski. Dodaje i kako je to krajnji primjer manipulacije od strane vladajuće stranke u Hrvatskoj, a podsjeća kako će se protivnici projekta potruditi da svi odgovorni budu evidentirani, bez obzira na stranačke boje, te da za tu svoju odgovornost adevatno i plate.

Celakoski je pozvao gradane da se pridruže mirnim prosvjedima na uglu Masarykove i Gundulićeve ulice te se ispričao u ime organizatora prosvjeda nedužnim gradanima, koji su i sami bili žrtve jučerasnjeg masovnog privođenja te onemogućeni prometovati središtem grada. 'Sve dok Karamarko blokira centar grada, mi ćemo stajati na uglu Masarykove i Gundulićeve ulice te traŽiti pristup mjestu za koje je prosvjed i prijavljen. Tomasević je na kraju i sam oštro kritizirao ministra Tomislava Karamarka. 'Osim sto je pokazao da je neadekvatan za posao ministra policije, on s policijom umjesto da postupa kao kirurg sa skalpelom, zapravo postupa kao mesar sa sjekirom prema građanima', zaključio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene