Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čija je komunistička vila u Splitu?

Kao da već nemaju dovoljno problema: SDP će se morati pozabaviti još jednim kosturom iz ormara

Vila koju je SDP prodao (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Vila koju je SDP prodao (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vila koju je SDP prodao (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vila koju je SDP prodao (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vila koju je SDP prodao (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Za najveću oporbenu stranku pojavili su se novi problemi baš kao i još jedan apsurd našeg pravosuđa. SDP je prije 20 godina prodao luksuznu vilu u Splitu koju je koristio još Savez komunista Hrvatske, pa potom i oni kao njihovi slijednici.

Na to, čini se nije imao pravo pa stranci sada prijeti višemilijunska odšteta. Prodali su vilu koja nije bila njihova pa država sada od SDP-a traži milijune. Za SDP ovo je još jedan kostur iz ormara s kojim će se morati nositi.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Parlamentarni izbori 2024 Dan nakon odluke Ustavnog suda: U kojem smjeru kreće okršaj Milanovića i Plenkovića? Peđa Grbin Otkrio hoće li i dalje voditi SDP Peđa Grbin za Dnevnik Nove TV: "Bio bi to državni udar, vjerujem da nitko nema hrabrosti učiniti takvu svinjariju"

Spektakularna vila na splitskim Mejama, nekadašnje vlasništvo obitelji Ferić nakon Drugog svjetskog rata je nacionalizirana. Postala je društveno vlasništvo, koristio ju je SKH, a nakon raspada bivše države SDP kao njihov slijednik.

SDP na čelu s Iviom Račanom 1998. zajedno s nasljednikom obitelji Ferić prodaje vilu i dijeli 3 milijuna njemačkih maraka. Prema pisanju Jutarnjeg lista, potpis za SDP na kupoprodajni ugovor stavlja Josip Leko. Danas ustavni sudac, Leko tvrdi da se detalja, pa čak ni toga je li baš on potpisao spornu prodaju - ne sjeća.

Prodaja je sporna jer je, prema Zakonu iz 1997., SDP nekretninu trebao vratiti Republici Hrvatskoj. Sabor je potom u roku od godine dana trebao odlučiti hoće li je prenijeti u vlasništvo stranci.

Država se na prodaju još te 1998. godine žalila i izgubila. Vila je u međuvremenu još jednom prodana. Sadašnji vlasnici u posjedu već 16 godina i tvrde da za Vilu imaju čisto vlasništvo bez ikakvih zabilježbi i tereta, a država tu nekretninu sada hoće natrag.

OD SDP-a država pak potražuje novac koji su dobili od prodaje.

„Šteti sve financijski stranci. Znači šteti ovaj izgubljeni spor sa Bandićem. Dakle štetit će i to, ali to ne znači da će SDP završiti u bankrotu“, kaže SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić.

IZ SDP-a tek poručuju da će se očitovati nakon što izvrše uvid u spis. Stranci koja ionako grca u problemima tako sada prijeti još jedna milijunska tužba.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene