Nakon što su se dubrovačke rodilje pobunile protiv uskraćivanja epiduralne anestezije, provjerili smo u čemu je problem te imaju li ga i druge bolnice u Hrvatskoj.

Galerija Rađaonica, ilustracija (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Gordan Zlopaša Amina Milabdić +2 Vladimir Bagajić

Dubrovačka bolnica nema anesteziologa za luksuzne tretmane kao što je anestezija pri porođaju. U Zagrebu, misli rodillja daleko od nevolja dubrovačkih trudnica.

''Imam pozitivna iskustva s epiduralnom. Nisam imala nikakave nuspojave i toplo bih je preporučila'', kazala je rodilja iz Petrove Amina Milabdić te dodala da su joj je u bolnici sami ponudili.

''Naš anesteziolog je na dispoziciji 24 sata koliko mu traje dežurtsvo za carske rezove, operacije, ginekološke i za rađaonicu'', pojasnio je Gordan Zlopaša, pročelnik zavaoda za perinatalnu medicinu Klinike za porodništvo KBC-a Zagreb.

''Mislim da ću izabrati epiduralnu jer me strah i mislim da ću se bolje osjećati i da će mi pomoći, a ako mi ne pomogne da znam da sam sve učinila da me ne boli'', kazala je Ana koja po prvi put rađa.

Epiduralnu anesteziju rodilje u dubrovačkoj bolnici mogu primiti samo u razdoblju od 7:30 do 21 sat. Dubrovačke majke zbog toga su pokrenule peticiju. 

''Mi smo ustanova s najvećim brojem epiduralnih analgezija i to gotovo 40 posto. Svatko ima svoja uvjerenja. Netko želi roditi sa, a netko bez analgezije i mi to poštujemo'', kazao je Vladimir Blagajić, voditelj odjela za rodilje i babinjače.

U KBC Rijeka epiduralna anestezija je dostupna svakoj rodilji. U KBC-u Split, Klinci za ženske bolesti i porode postoji mogućnost dobivanja epiduralne anestezije. Nisu nam odgovorili pa ne znamo je li i osječka bolnica slična dubrovačkoj pa rodiljama ne omogućuje epiduralnu anesteziju, kazala je reporterka Barbara Golja u Dnevniku Nove TV.

Bolnica, ilustracija Zašto je u Dubrovniku još teže roditi iza 21 sat? Bolnica objasnila, majke pokrenule peticiju: ''Glupo je i govoriti o tome kome treba epiduralna, kome ne treba''

Vesna Blašković - 2 Žene koje su rodile u četrdesetima: "Kada sam objavila da sam trudna, na društvenim mrežama dobila sam komentar - djeca imaju pravo na mlade roditelje"

''Srećom ostala sam pri svijesti iako sam mislila da neću moći. U tim momentima bi mi epiduralna značila'', priznaje Lara iz Dubrovnika. Liječnik Zlopaša smatra, kako kaže, da je epiduralna prekrasna pomoć koja pomaže svakoj ženi koja rađa.

Pa zašto odmagati ženi kojoj je ionako teško, nositi i hrvatski narod i njegove civilizacijske dosege?

Više o epiduralnoj pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju