Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KORISNA INFORMACIJA

Sektori u kojima su najviše i najniže plaće u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je trenutačno više od 214.000 nezaposlenih. Najteže je naći posao mladima bez dana radnog iskustva. Kada ga nađu rade otprilike za 4 i pol tisuće kuna, pokazalo je to istraživanje portala 'Moja plaća'.

Koliko će novca dignuti i na što će ga potrošiti, prosječan Hrvat mora dobro pripaziti. Režije, hrana, krediti - izdaci nisu mali, a prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 5418 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće ZET auobusi Novo povećanje Radnicima u Zagrebačkom holdingu i ZET-u rastu plaće, a mijenjat će se i koeficijetni za vozače

Radno mjesto u IT-u nosi i jednu od najboljih plaća u Hrvatskoj. Naime, među najplaćenijim zanimanjima su ona iz područja tehnologije i razvoja, ljudskih potencijala te informacijskih tehnologija. No, daleko najveće plaće imaju oni koji rade u - top menadžmetu.

S druge strane, najniže plaće imaju radnici u uslužnim djelatnostima, tekstilnoj i kožnoj industriji i pomoćnim zanimanjima.

Zaposlenike najbolje plaćaju strane tvrtke gdje su plaće oko 6 tisuća kuna, dok su plaće u domaćim tvrtkama niže i od prosjeka - oko 5100 kuna.

Za oko 1100 kuna - toliko je veća plaća onima sa završenim fakultetom u odnosu na prosječnih 5400 kuna. Oni s poslijediplomskim mogu računati na 66% veću plaću od one prosječne, što bi bilo oko 9000 kuna.

Od svih diploma, najlošije stoje oni s prvostupničkom. Takva diploma donijet će tek 1% veću plaću od one prosječne.

Ako je suditi po plaćama najbolje bi bilo živjeti na zagrebačkom ili dubrovačkom području gdje su plaće najveće. S druge strane, najniže iznose svakog mjeseca na svoje račune dobiju Slavonci.

Za svoj rad žene su u Hrvatskoj manje plaćene od muškaraca. U prosjeku zarađuju i do 500 kuna manje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene