Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj je trenutačno više od 214.000 nezaposlenih. Najteže je naći posao mladima bez dana radnog iskustva. Kada ga nađu rade otprilike za 4 i pol tisuće kuna, pokazalo je to istraživanje portala 'Moja plaća'.


Koliko će novca dignuti i na što će ga potrošiti, prosječan Hrvat mora dobro pripaziti. Režije, hrana, krediti - izdaci nisu mali, a prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 5418 kuna.

Vezani članci Milan Bandić na konferenciji za novinare o novim kolektivnim ugovorima - 2 Bandić djelatnicima gradskih tvrtki povećao plaću, a kakvu uslugu dobivaju građani koji to sve plaćaju? Slika nije dostupna Istraživanje: Najviše plaće u top menadžmentu, najniže u pomoćnim zanimanjima

Radno mjesto u IT-u nosi i jednu od najboljih plaća u Hrvatskoj. Naime, među najplaćenijim zanimanjima su ona iz područja tehnologije i razvoja, ljudskih potencijala te informacijskih tehnologija. No, daleko najveće plaće imaju oni koji rade u - top menadžmetu.

S druge strane, najniže plaće imaju radnici u uslužnim djelatnostima, tekstilnoj i kožnoj industriji i pomoćnim zanimanjima.

Zaposlenike najbolje plaćaju strane tvrtke gdje su plaće oko 6 tisuća kuna, dok su plaće u domaćim tvrtkama niže i od prosjeka - oko 5100 kuna.

Za oko 1100 kuna - toliko je veća plaća onima sa završenim fakultetom u odnosu na prosječnih 5400 kuna. Oni s poslijediplomskim mogu računati na 66% veću plaću od one prosječne, što bi bilo oko 9000 kuna.

Od svih diploma, najlošije stoje oni s prvostupničkom. Takva diploma donijet će tek 1% veću plaću od one prosječne.

Ako je suditi po plaćama najbolje bi bilo živjeti na zagrebačkom ili dubrovačkom području gdje su plaće najveće. S druge strane, najniže iznose svakog mjeseca na svoje račune dobiju Slavonci.

Za svoj rad žene su u Hrvatskoj manje plaćene od muškaraca. U prosjeku zarađuju i do 500 kuna manje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr