Iako dosad ograničeni prodajom samo u svojoj županiji, istarski bi pršutari nakon Sajma mogli znatno povećati proizvodnju i svoje proizvode nuditi na menijima diljem Europe.
Pročitajte i ovo
Pred izumiranjem
Njegovim se poslom gotovo nitko ne želi baviti, ali Ivan ih ima 72 i svakoj zna ime: "Ovo su Regica, Lara…"
Impozantno
Prvi i jedini imaju katalog u Hrvatskoj: "Moji roditelji su se tu upoznali, tu su plesali"
Fete i fete najboljih pršuta narezane su danas u Tinjanu. Ova mesna delicija prvi je poljoprivredni proizvod u RH koji je zaštićen oznakom izvornosti. A njihovi proizvođači trude se svakog dana biti sve bolji.
'To je brend dosta jak. Borimo se svi kvalitetom', rekao je Moreno Mekić, istarski pršutar.
Nisu dimljeni, nemaju slanine ni kožice. Bura je završni začin.
'Mi ga uz Županiju i Ministarstvo pokušavamo brendirati još više. Ja se nadam da će taj naš istarski pršut moći kroz nekoliko godina stati au pari s nekim kao što je Hanoi, Berri, deballiot ili neki dr poznati svjetski pršuti', rekao je Mladen Rajko, načelnik Općine Tinjan.
>> Razgovori lakši uz pršut i sir: Merkel uživala u hrvatskim specijalitetima
No prije toga pršutari će trebati povećati svoja gospodarstva. Izvoza trenutno - nema. Neke naznake već postoje. Sajam su osim istarskih uveličali i pršutari iz Dalmacije, BIH te nekoliko europskih zemalja. Pregovori su u tijeku.
'Ako je mala pršutarna onda je tu problem jer onda ne mogu dobiti taj izvoznički broj 01:22 01:26 ali mislim obzirom da smo razgovarali s kolegama da će poraditi i na tom pitanju', rekao je Andrija Nakić iz BiH.
Do tada, 30 tisuća ljudi koliko će do nedjelje navečer ugostiti ovaj Sajam, moći će uživati u ovoj izvanserijskoj deliciji.
Cijelu priču o istarskom pršutu pogedajte u priloženom videu.