Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnje izvješće

Kako žive Hrvati? Ne štedimo da bismo imali, već trošimo da bismo zaboravili da nemamo - "Mi smo doista na dnu, samo su dvije zemlje gore od nas"

Aktualno Galerija Osobe koje si mogu priuštiti redovito sudjelovanje u aktivnostima u slobodno vrijeme Osobe koje si mogu priuštiti redovito sudjelovanje u aktivnostima u slobodno vrijeme Foto: Dnevnik Nove TV Meso Meso Foto: Dnevnik Nove TV Koncert Koncert Foto: Dnevnik Nove TV +0 Zgrada Galerija 1/4 >>
Prema godišnjem izvješću Eurostata o životnim uvjetima građana, kad su financije u pitanju, Hrvati su opet pri dnu. No ima i kategorija u kojima smo prvi - trošenju novca na slobodno vrijeme. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš ima detalje.

Vremena su teška - svaki četvrti Europljanin živi u riziku od siromaštva, i tu Hrvati ne zaostaju.

Skupe su nam nekretnine - gotovo 80 posto mladih od 18. do 34. godine živi s roditeljima, takva situacija nije nigdje u Europi. 
Rezultat je to i malih plaća i visokih troškova. Dok 26 posto Europljana ima problema spojiti kraj s krajem, u Hrvatskoj je taj postotak 42 posto.

"Mi smo doista na dnu, samo su dvije zemlje gore od nas, i to pokazuje naše stvarno stanje. Mladi su utonuli u depresivnost, mi isto sve više starimo", komentirao je Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Pročitajte i ovo Kaos u Saboru - 28 Aktualna tema Na čijoj ste strani, oporbe ili premijera? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

I baš zato što nemamo, ne štedimo da bismo imali, već trošimo da bismo zaboravili da nemamo, kazao je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Dok si čak 40 posto Hrvata ne može priuštiti tjedan dana odmora, bolje od prosjeka Unije živimo kad je u pitanju hrana i slobodno vrijeme. Hrvati si češće priušte meso ili ribu nego Nijemci i Francuzi.

"Mislim da je to sve stvar kulture, opće života i prioriteta u životu", rekla je Ksenija.

Još se jedne navike teško odričemo - kave, druženja, sporta, koncerata. U slobodnom vremenu - apsolutni smo prvaci!

Samo 2,6 posto Hrvata ne može si priuštiti redoviti hobi ili slobodnu aktivnost. U Njemačkoj to ne može 12 posto stanovnika, što je i prosjek Europe, u Francuskoj 14 posto.

Pročitajte i ovo Privedena još trojica Zbog ustaške pjesme FOTO Poznata odluka suda za petoricu uhićenih navijača, doznajte koje su im kazne izrečene

"Kada morate razmišljati što se kaže od prvog do prvog i imate primanja koje vam ne omogućuju da dugoročno racionalno planirate budućnost, onda je vjerojatnost da će vam sadržaji u kulturi, kulturno-zabavni biti oni koji će vam malo napraviti distrakciju", rekao je sociolog Krešimir Krolo.

Hrvatska izvana izgleda kao raj na zemlji. Puni kafići, teretane, šoping-centri. Na velikim sportskim natjecanjima ispunit ćemo svaku sjedalicu, na istog izvođača i pet puta zaredom otići na kocert u istu dvoranu.

No kad treba kupiti novi auto ili stan, odseliti se iz roditeljskog gnijezda, tu se vidi da se s Europom teško uspoređujemo.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene