Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže rješenje

Kako im stati na kraj? Netko truje mačke u Rovinju: "Otrov može biti opasan i za djecu, za ljude"

Aktualno Galerija Mačke - 2 Mačke - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mačke - 1 Mačke - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mačke - 3 Mačke - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Željko Temunovics Galerija 1/4 >>
Netko truje mačke u Rovinju. Lina Dollar javlja da su na nogama svi - od policije do gradskih vijećnika.

Svakoga dana u isto vrijeme Marijana donosi hranu gradskim mačkama u Rovinju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gnjusan zločin Mačku oderala i samljela je u blenderu, a onda je odlučila ubiti mladog inženjera: "Nije to bila reakcija ni greška..." Ilustracija novi virus Virus o kojem se malo zna odnio prvu ljudsku žrtvu: Stanovnici su pozvani da budu na oprezu

"Nama to nije obična mačka, nešto što je zamjenjivo i bojimo se za svaku mačku, pogotovo kad je nema po par dana", rekla je volonterka Marijana Kauka.

Hranu im, kaže, nažalost ponekad donese i netko drugi. Onu koja ih stoji života. 

Veterinar Hrvoje Labura kaže: "Ukoliko nalete na otrov koji je postavljen od ljudske ruke, a taj otrov je zakamufliran i napravljen da ga životinja hoće pojesti, ona će ga i pojesti."

U jednom naletu, krajem 2020. godina, bilo je otrovano petnaestak životinja. Posljednje prijavljeno trovanje bilo je prije nešto više od mjesec dana. Iz policije kažu - izvidi su još u tijeku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provedena istraga Uhvaćeni na djelu u Istri: U plastičnim kantama prevozili više od 200 kg morskih krastavaca

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVO UPOZORENJE GRAĐANIMA Navukao se na ponudu o velikom nasljedstvu pokojnika iz Libije: Policija opisala što se dalje događalo

Zato je gradska vijećnica predložila da se to "vječno pitanje u gradu Rovinju", kako ga je nazvala, riješi prenosnim videonadzorom na javnim hranilištima.

"I s psihološke strane to bi bio velik pomak. Ljudi se neće dovesti u situaciju da budu kazneno progonjeni kad rade stvari koje zakonom jednostavno nisu dozvoljene", kaže vijećnica Marija Blažina.

Iz grada Rovinja nakon razmatranja prijedloga odgovaraju: "Postavljanje videonadzora ne predstavlja garanciju suzbijanja trovanja životinja jer su lokacije na kojima se isti bilježe svaki put drugačije, te se nalaze u različitim dijelovima grada."

"Naravski da se bojim. Nitko nije ustanovio tko to radi, makar se to ponavlja na određenim lokacijma", rekao je Željko Temunovics.

Najvažnije je u sprječavanju trovanja, napominju iz udruge prijatelji životinja odmah sve prijaviti policiji.

"Svako trovanje životinja može biti itekako vrlo opasan čin za čitavu javnost. Naime otrov može biti opasan ne samo za životinje nego i za djecu, za ljude", poručuje Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Taj je čin po zakonu težak do 15 tisuća kuna i jedne godine zatvora. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene