Diljem obale betoniraju se plaže, gradi se gdje nije dozvoljeno, a sve to često bez ikakvih dozvola. I dok se pojedini općinski načelnici, kako tvrde, svom snagom bore protiv bespravne gradnje, investitori odgovaraju kako je svaka nova investicija ulaganje u turizam.

Galerija


U Tisnome, na gotovo 30 tisuća četvornih metara, niče luksuzni kamp. Načelnik općine Tisno, Ivan Klarin, je upoznat s time. Ovaj slučaj je jedan od 136 prijavljenih slučajevima na području Tisnog, kaže.

Vezani članci Gradnja u Baškoj Vodi - 1 Bespravno se gradilo i u Baškoj vodi: "Institucije potvrdile da smo mi cijelo ovo vrijeme bili u pravu" Radovi u Podgori More u Podgori odjednom je promijenilo boju: Iza naoko neobičnog fenomena kriju se teška mehanizacija i tone mljevenog kamena

Nije se sve gradilo "bez papira". Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da se dio kampa, potporni zidovi i pristupna cesta grade bez građevinskih dozvola. 28. veljače inspekcija donosi rješenje u kojem se investitoru nalaže da u roku 15 dana ukloni sve što je bespravno sagradio. Investitor u telefonskom razgovoru poručuje da sve što gradi, gradi po zakonu. Umjesto dosadašnje tri, kamp će imati pet zvjezdica. A kad rješenje inspekcije dobije, na njega će se žaliti.

Nakon same žalbe, tvrdi načelnik, priča u većini slučajeva nastavi se pogodno za investitora.

"Unatoč svim odredbama Prostornog plana naše jedinice lokalne samouprave, gradnja se nastavi. Završi se objekt, dobiju se sve potrebne dozvole i priključci, dobiju se uvjeti za iznajmljivanje te za prodaju", rekao je Klarin.

A dok jedni grade, drugi ostaju bez uvala u kojima su nekoć učili plivati. Nerijetko, bespravnoj gradnji na kraj pokušava stati i policija.

U posljednjih šest godina protiv bespravnih graditelja, podignuta je 61 kaznena prijava. Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili su kako je u 2019. godini bilo ustvrđeno 12 kaznenih djela protupravne gradnje u RH, što je tri puta više no u u 2014. godini.

A gradi se duž obale naveliko, s dozvolama i bez njih. Nevjerojatnih primjera je mnogo – od gradnje u Sukošanu gdje je investitor gotovo zabetonirao more, preko kampa u Turnju do kampa u Sv. Filipu i Jakovu.

Bespravna priča došla je do suda, no odgovor Općinskog suda u Zadru glasio je: "Postupak je obustavljen 2015. godine, jer se nije moglo utvrditi kad je ta gradnja bila. Naime, takvo djelo primjerice 2002. godine nije bilo kazneno djelo, a 2006. godine jest. I sad, kako se nije moglo sa sigurnošću utvrditi kad je taj čin bio, odustalo se od kaznenog progona pa je Sud obustavio postupak."

Gradite li danas na pomorskom i kulturnom dobru bez dozvola, to je kazneno djelo. A bespravne graditelje čeka kazna zatvora do šest godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr