Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divlje nekretnine

Dio luksuznog kampa u maloj dalmatinskoj općini niče bez dozvola, načelnik objasnio zašto to obično završi u korist investitora

Ima li kraja bespravnoj gradnji? - 3
Ima li kraja bespravnoj gradnji? - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ima li kraja bespravnoj gradnji? - 4 Ima li kraja bespravnoj gradnji? - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ima li kraja bespravnoj gradnji? - 5 Ima li kraja bespravnoj gradnji? - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ima li kraja bespravnoj gradnji? - 3 Ima li kraja bespravnoj gradnji? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ima li kraja bespravnoj gradnji? - 2 Ima li kraja bespravnoj gradnji? - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ima li kraja bespravnoj gradnji? - 1 Galerija 1/6 >>
Diljem obale betoniraju se plaže, gradi se gdje nije dozvoljeno, a sve to često bez ikakvih dozvola. I dok se pojedini općinski načelnici, kako tvrde, svom snagom bore protiv bespravne gradnje, investitori odgovaraju kako je svaka nova investicija ulaganje u turizam.

U Tisnome, na gotovo 30 tisuća četvornih metara, niče luksuzni kamp. Načelnik općine Tisno, Ivan Klarin, je upoznat s time. Ovaj slučaj je jedan od 136 prijavljenih slučajevima na području Tisnog, kaže.

Pročitajte i ovo Dramalj - 3 Poziv Domagoja Mikića Mještani ljutiti jer ne mogu dobiti kanalizaciju zbog nelegalnog apartmana. Vlasnik dao urnebesno objašnjenje: "Susjedi su me nagovorili" Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku...

Nije se sve gradilo "bez papira". Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da se dio kampa, potporni zidovi i pristupna cesta grade bez građevinskih dozvola. 28. veljače inspekcija donosi rješenje u kojem se investitoru nalaže da u roku 15 dana ukloni sve što je bespravno sagradio. Investitor u telefonskom razgovoru poručuje da sve što gradi, gradi po zakonu. Umjesto dosadašnje tri, kamp će imati pet zvjezdica. A kad rješenje inspekcije dobije, na njega će se žaliti.

Nakon same žalbe, tvrdi načelnik, priča u većini slučajeva nastavi se pogodno za investitora.

"Unatoč svim odredbama Prostornog plana naše jedinice lokalne samouprave, gradnja se nastavi. Završi se objekt, dobiju se sve potrebne dozvole i priključci, dobiju se uvjeti za iznajmljivanje te za prodaju", rekao je Klarin.

A dok jedni grade, drugi ostaju bez uvala u kojima su nekoć učili plivati. Nerijetko, bespravnoj gradnji na kraj pokušava stati i policija.

U posljednjih šest godina protiv bespravnih graditelja, podignuta je 61 kaznena prijava. Iz Ministarstva unutarnjih poslova odgovorili su kako je u 2019. godini bilo ustvrđeno 12 kaznenih djela protupravne gradnje u RH, što je tri puta više no u u 2014. godini.

A gradi se duž obale naveliko, s dozvolama i bez njih. Nevjerojatnih primjera je mnogo – od gradnje u Sukošanu gdje je investitor gotovo zabetonirao more, preko kampa u Turnju do kampa u Sv. Filipu i Jakovu.

Bespravna priča došla je do suda, no odgovor Općinskog suda u Zadru glasio je: "Postupak je obustavljen 2015. godine, jer se nije moglo utvrditi kad je ta gradnja bila. Naime, takvo djelo primjerice 2002. godine nije bilo kazneno djelo, a 2006. godine jest. I sad, kako se nije moglo sa sigurnošću utvrditi kad je taj čin bio, odustalo se od kaznenog progona pa je Sud obustavio postupak."

Gradite li danas na pomorskom i kulturnom dobru bez dozvola, to je kazneno djelo. A bespravne graditelje čeka kazna zatvora do šest godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene