Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Ako nemate klima uređaj, vrućine mogu biti nepodnošljive. No kuću ili stan možete rashladiti i alternativnim načinima.


Da biste što više iskoristili čak i blagi pad temperature tijekom noći, ispred prozora namjestite ventilatore. Kako biste stvorili što bolji protok zraka ispred jednog prozora namjestite ventilator tako da zrak izvana upuhuje u prostoriju, a drugi ventilator kod drugog prozora okrenite tako da puše prema van i iz prostorije izbacuje topli zrak.

Držite spuštene rolete

Tijekom dana držite spuštene rolete kako vam u prostor ne bi ulazila sunčeva svjetlost i pretvorila sobu u staklenik. Ako nemate rolete niti tamne zavjese, možete se poslužiti komadom kartona kojeg izrežite u obliku prozora, a na stranu koja gleda na van namjestite aluminijsku foliju kako bi odbijala sunčeve zrake. Time ćete dobiti reflektirajuću barijeru.

Zatvorite vrata prostorija koje ne koristite

Ako veći dio dana boravite u jednoj prostoriji fokusirajte se na to da tu prostoriju držite rashlađenom, a vrata ostalih zatvorite kako ne biste gubili rashlađeni zrak u prostorijama u kojima nitko ne boravi.

Stype: Nikola Vikić Topić, vrijeme - 3 Meteorolog upozorava: "Pred nama je ekstremno toplo i vrlo sušno ljeto." Pogledajte kako će biti u četiri velika grada

Led ispred ventilatora

Efekt klima uređaja možete postići i postavljenjem leda ispred ventilatora. U plastičnoj boci možete zamrznuti vodu i postaviti je ispred ventilatora tako da raspršuje hladni zrak dok puše preko nje. U ovom slučaju budite posebno oprezni da voda ne kapa po uređaju koji je uključen u struju ili da ne dođe u doticaj s njim.

Bocu zaleđene vode možete navečer staviti i u krevet, a prije spavanja u zamrzivač možete staviti i plahte da vam prije lijeganja budu rashlađene.

Pružanje prve pomoći VIDEO Netko se u vašoj blizini opekao, krvari ili se guši? Ovako mu možete spasiti život

Rashladite tijelo

Osim prostorija poželjet ćete rashladiti i tijelo što možete učiniti pijući hladne napitke, stavljanjem hladnih obloga na zglobove i vrat ili jednostavno tuširanjem u hladnijoj vodi.

Izbjegavajte kuhanje na zatvorenom

Nije potrebno naglašavati da će vam kuhanje dodatno zagrijati prostor pa ga pokušajte izbjegavati u satima kad su najveće vrućine između 10 i 17 sati.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju