Dalmaciju je u subotu pogodila snažana bura zbog koje su vatrogasne i policijske snage cijeli dan bile na terenu. Ako ste se pitali kako ona nastaje, po čemu je posebna i zašto je danas bila posebno snažna, odgovor možete dobiti u nastavku teksta.

Galerija


Karakrteristična po svojoj snazi i mahovitosti, bura je sigurno jedan od najznačajnijih, ali i najzanimljivijih meteoroloških fenomena na ovim prostorima. Nastaje kada, u pravilu, hladan zrak, tjeran razlikom u tlaku s kontinenta, struji prema obali. Međutim, taj vjetar ne bi bio ni približno toliko jak da na svom putu prema moru ne nailazi na naše planinske lance.

Vezani članci Sunce u Zagrebu Što nas čeka idućih dana? Južina će konačno prestati, ali srijeda donosi novu promjenu Slika nije dostupna Kad pod Velebitom zapuše bura...

Naime, Dinaridi djeluju kao prepreka na koju se hladan zrak nabija, preko koje se penje i u konačnici sunovraćuje niz njezine strme obronke. Gurajući se na planinu, sloj zraka se stanjuje, a strujanje istodobno znatno ubrzava.

Nakon prelaska preko planine, hidraulički režim omogućava još jače ubrzanje, a potom slijedi i hidraulički skok. Zbog toga je bura izrazito turbulentan vjetar s promjenjivim smjerom i brzinom.

Također, posebnost bure su i udari. Naime, vrlo jake bure znaju na mahove od nekoliko minuta puhati i dvostrukom brzinom od srednje. Udari su posljedica trenja vjetra s tlom, ali i loma planinskih valova koji se događa više stotina metara iznad tla. U svakom slučaju, to je kompleksan mehanizam koji još uvijek istražujemo.

Bura koja je u subotu pogodila Dalmaciju izrazito je snažna zbog položaj gradijenata tlaka koji, osim što su veliki, su gotovo okomiti na naše planinske lance. To dozvoljava potpunu manifestaciju sile koja forsira ovaj cijeli mehanizam.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr