Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sila koja je poharala Dalmaciju

Jedan od najzanimljivijih meteoroloških fenomena ovih prostora: Kako nastaje bura i zbog čega je posebna?

Darijo Brzoja (Foto: Dnevnik.hr)
Darijo Brzoja (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Darijo Brzoja (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dalmaciju je u subotu pogodila snažana bura zbog koje su vatrogasne i policijske snage cijeli dan bile na terenu. Ako ste se pitali kako ona nastaje, po čemu je posebna i zašto je danas bila posebno snažna, odgovor možete dobiti u nastavku teksta.

Karakrteristična po svojoj snazi i mahovitosti, bura je sigurno jedan od najznačajnijih, ali i najzanimljivijih meteoroloških fenomena na ovim prostorima. Nastaje kada, u pravilu, hladan zrak, tjeran razlikom u tlaku s kontinenta, struji prema obali. Međutim, taj vjetar ne bi bio ni približno toliko jak da na svom putu prema moru ne nailazi na naše planinske lance.

Pročitajte i ovo Krčki most Život na otoku Bura dirigira, otočanima oduzeli note, ali čini se da stižu dobre vijesti: Što su nadležni dogovorili o Krčkome mostu? Crveni meteoalarm za Sjeverni Jadran: Ilustracija - 4 Crveni meteoalarm Vjetar i dalje stvara velike probleme u prometu: Kod Rijeke se prevrnuo kamion, no bar se struja vratila u Liku

Naime, Dinaridi djeluju kao prepreka na koju se hladan zrak nabija, preko koje se penje i u konačnici sunovraćuje niz njezine strme obronke. Gurajući se na planinu, sloj zraka se stanjuje, a strujanje istodobno znatno ubrzava.

Nakon prelaska preko planine, hidraulički režim omogućava još jače ubrzanje, a potom slijedi i hidraulički skok. Zbog toga je bura izrazito turbulentan vjetar s promjenjivim smjerom i brzinom.

Također, posebnost bure su i udari. Naime, vrlo jake bure znaju na mahove od nekoliko minuta puhati i dvostrukom brzinom od srednje. Udari su posljedica trenja vjetra s tlom, ali i loma planinskih valova koji se događa više stotina metara iznad tla. U svakom slučaju, to je kompleksan mehanizam koji još uvijek istražujemo.

Bura koja je u subotu pogodila Dalmaciju izrazito je snažna zbog položaj gradijenata tlaka koji, osim što su veliki, su gotovo okomiti na naše planinske lance. To dozvoljava potpunu manifestaciju sile koja forsira ovaj cijeli mehanizam.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene