Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puhala i do 190 km/h

Bura je napravila goleme štete: Evo gdje su izmjereni najjači udari

Posljedice bure (Foto: Dnevnik.hr)
Posljedice bure (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Posljedice bure (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Rekorder najjačih udara bure je Makarska, gdje je bura puhala jačinom od 190 kilometara na sat.

U Splitu je izmjeren najjači nalet vjetra otkad postoje automatska mjerenja. Tamo je puhalo 176 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Taksi u Dubrovniku - 1 Problem velikih gužvi Dubrovnik kreće u obračun s prometnim kaosom: Novim rješenjem nisu svi zadovoljni Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

Izdvaja se još i mjesto Jasenice, kod masleničkog mosta gdje je puhalo 173 kilometara na sat. U Povelama kod Novog Vinodolskog, 172 kilometara na sat.

Jaki su naleti vjetra bili i u Dubrovniku gdje je u subotu u jutarnjim satima izmjereno 158 kilometara na sat.

Podsjetimo, orkanska bura, koja od petka navečer puše na području Dalmacije, izaziva brojne probleme. Centar 112 Split je zbog orkanske bure na širem splitskom tijekom dvadeset sati zaprimio više od tisuću poziva, dok su vatrogasci oko 100 puta izlazili na teren uklanjajući stabla ili različite predmete s prometnica i vozila, a u Splitu je oštećeno dvadesetak automobila.

Dispečeri nisu imali predaha

Ne prestaju zvoniti ni telefoni u Centru 112. "Županijski centar 112 Split od popodne od šest sati jučer zaprimio je više od 1000 poziva. Bura je malo smanjila, ali i dalje ćemo očekivat nezgode na terenu", rekao je Srđan Kuščević iz područnog ureda civilne zaštite.

Policija građane upozorava da izbjegavaju pojedine dijelove grada. Dogradonačelnik Splita i načelnik splitskog Stožera Civilne zaštite Nino Vela izjavio je  da su zahvaljujući najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) o naglom zahlađenju i očekivanom jakom vjetru u stanje pripravnosti digli sve gradske hitne službe.

Na terenu su, osim policije i vatrogasaca, bile i komunalne gradske službe, a od petka u 18 sati kada je počela puhati jaka bura, pa sve do ranih popodnevnih sati u subotu vatrogasci su intervenirali sto puta od čega je polovica intervencija bila na uklanjanju stabala.

Zabilježeno je i 17 oštećenja vozila od stabala koji su pali po njima, 15 je intervencija bilo zbog odlomljenih limova, reklama i ograda, te desetak požara od čega njih tri na dimnjacima.

"Vatrogasci su uz gašenje požara pilili i uklanjali drveća, reklame i odlomljene limove, a zabilježeno je i jedno veće odvajanje pročelja u Tijardovićevoj ulici u kojoj će materijalna šteta sigurno biti veća. Gradske komunalne službe su odradile više od 300 intervencija od čega su radnici Cestara čak sto naloga odradili kako bi s cesta uklonili rasvjetne stupove, razne odrone i drveće. Bura je iskrivila i 30 prometnih znakova, ali i 120 komada različite druge opreme uz cestu", rekao je Hini dogradonačelnik Vela.

Osim toga je bilo i 60 intervencija na rasvjetnim i električnim stupovima, uklonjeno je 16 drvenih i jedan metalni stup koji su pali na cestu. Parkovi i nasadi su imali 40 intervencija uklanjanja stabala i dijelova reklama, Javna ustanova Park šuma Marjan je uklanjala brojna stabla unutar svog područja, posebno na stazi na kojoj će se u nedjelju održati polumaraton.

Puno je posla imala i Čistoća koja je sa svojih sedam ekipa pokupila otpad i odmah ga zatrpala na Karepovcu, dok se jutros prikupljeni otpad čuva u kamionima sve dok se vjetar ne smiri.

Zbog orkanskih udara vjetra zatvorene su brojne prometnice uključujući dijelove autoceste A1. U prekidu je i velik broj trajektnih, brodskih i katamaranskih linija.

Pošteđena nije ostala ni dubrovačka Katedrala. Vjetar je raznio dijelove njezine kupole. Most doktora Franje Tuđmana zbog udara bure zatvoren za promet. (I.D. / Hina)

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene