Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prebacio preglede

Kako je Beroš riješio liste čekanja? Dao 2 milijuna eura privatnim poliklinikama

Vili Beroš
Vili Beroš Foto: Damir Skomrlj/Cropix
Ministar zdravstva Vili Beroš prebacio je 41 tisuću pregleda privatnim klinikama, za to dao dva milijuna eura i rekao da je riješio liste čekanja.

Od ukupno 47.230 postupaka koliko ih je natječajem rješavao državni sustav, 40.802 dijagnostičko-terapijskih postupaka dodijeljeno je privatnicima.

Dvadeset privatnih poliklinika u sljedećih će šest mjeseci dobiti 2 milijuna eura, piše Jutarnji list.

Na magnetsku rezonancu kao dijagnostički pregled za nehitne pacijente prosječno se čeka 86 dana. Najdulje se čeka na MR sijalografiju, 171 dan, za MR medijastinuma čeka se 161 dan, MR vrata 118 dana, MR mozga s TOF angiografijom čeka se 110 dana, srca 100 dana, a lumbosakralne kralježnice 92 dana, pohvalili su se novim smanjenjem lista čekanja iz Ministarstva zdravstva.

Zvuči pristojno. No, je li sve tako kako tvrdi Ministarstvo? Prije nekoliko dana, usred hvale o smanjenju lista čekanja, Indexu se javila pacijentica koja je MR mozga dobila za 26 mjeseci.

Pročitajte i ovo Očevid u Šibeniku nakon pucnjave Upucao ga Pucnjava u Šibeniku: Mladić pokušao ubiti muškarca, policija otkrila pozadinu sukoba

Oglasili su se i drugi ogorčeni pacijenti: na mamografiju dojke u KBC-u Rebro možete doći na red tek u listopadu 2025., a na ultrazvuk dojke u prosincu 2024. U KB-u Dubrava za ultrazvuk abdomena mogli biste doći na red tek u prosincu ove godine.

Ako ćemo vjerovati ravnateljima, cilj je uglavnom ispunjen - većina lista čekanja diljem Hrvatske uglavnom se svela u okvir tih famoznih 270 dana. Ako pretpostavimo da bi glavni razlog trebao biti da pacijenti dođu do liječnika na vrijeme, nije zanemariva ni činjenica da to donosi - novac. Ministar Vili Beroš više je puta napomenuo da je upravo smanjenje lista čekanja jedan od uvjeta zacrtanih Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) i uvjet za povlačenje novca putem NPOO-a.

Kako se došlo do 270 dana

Liječničkoj komori nije, pak, jasno kako se uopće došlo do tih 270 dana.

"Ako razmišljamo klinički, onda znamo da je kod nekih zdravstvenih stanja 270 dana već prekasno, primjerice u onkologiji, a kod nekih elektivnih zahvata ne mijenja bitno na stvari je li to 270, 250 ili 300 dana", zaključuju.

Pročitajte i ovo Ilustracija po posebnim propisima Dijelu umirovljenika stižu veće mirovine: Iz HZMO-a otkrili kada ih mogu očekivati

Ni Hrvatska udruga bolničkih liječnika nije sklona stavu da je problem riješen sustavno.

"Kao kliničar mogu reći da i dalje povremeno imam ljutite pacijente koji kažu da su naručeni za godinu i pol. No, mi nemamo uvid u te podatke, tako da je vrlo teško nešto konkretno komentirati. Samo znam da u danu mogu odraditi onoliko pregleda koliko fizički stignem. Ne možemo duplicirati sebe ni broj uređaja", zaključuje Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene