Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvaliteta ili kvantiteta?

I dok broj turista pada, njima su gužve i dalje velik problem: ''Ne možemo ni kvalitetno poslužiti gosta''

Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dubrovnik (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Dok hrvatski turizam u špici sezone ima blagi pad, Dubrovnik – jedan od gradova koji muče najveće gužve i koji bi trebao raditi na smanjenju broja gostiju – u srpnju je zabilježio pet posto više dolazaka i dva posto više noćenja.

U subotu se u Dubrovniku odmaralo više od 25 tisuća gostiju. Kada se tom pridodaju izletnici, gosti s kruzera i okolnih mjesta dobije se velika gužva koja, kažu radnici u turizmu, predstavlja velik problem jer uzrokuje pad kvalietete usluge.

Pročitajte i ovo Mato Franković i Paula Klaić Saulačić, reporterka Dnevnika Nove TV DNEVNIK NOVE TV DOZNAJE Dubrovnik zabranjuje nove apartmane unutar zidina: "Prestat će se izdavati dozvole u iduća dva mjeseca, čeka se Gradsko vijeće" Dubrovnik Vaš glas Trebaju li i drugi gradovi, poput Dubrovnika, ograničiti broj apartmana? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Mi ne možemo ni kvalitetno poslužiti gosta. On dođe na pola sata i želi dobiti sve: i predjelo i glavno jelo. Mi ne možemo kvalitetno ni poslužiti, ni naplatiti i tu gubimo svi: i mi i gosti i grad", rekao je Boris Raguž, voditelj restorana.

Kako bi pokušao odgovoriti na gužve, grad je pokrenuo projekt Respect the city, napravljena je bolja regulacija dolazaka brodova na kružnim putovanjima. Međutim, to sve, čini se, nije dovoljno zbog prevelikog broja dnevnih izletnika.

"Ono na čemu se radi je regulacija izletničkih autobusa koji će dolaziti u grad i povećavati broj ljudi koji dolaze u grad. Što se tiče kruzera, mi smo ove sezone već uspjeli to posložiti na jedan optimalan način, a očekuje se da će sljedeće biti još bolje", rekla je Romana Vlašić, direktorica Turističke zajednice Dubrovnik.

Osim gužvi, problem predstavlja i iseljavanje iz stare gradske jezgre, za što još nije pronađeno rješenje.

"Gubitak stanovništva od preko 65 posto, koji se rapidno nastavlja, je direktno povezan s rastom broja turista koji dolaze. Svaki stan koji je napušten ili gdje je nestao stanovnik postaje apartman", rekao je Marin Krstulović, predsjednik Gradskog kotara Grad.

Pročitajte i ovo Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Problem dubrovačkih zidina Stotine milijuna kuna prihoda: "Udruga koja upravlja najvećim kulturnim spomenikom raspoređuje taj novac kako želi"

Pročitajte i ovo Ilustracija: Grgo Jelavic/PIXSELL Ministrica o smjernicama Bankomati u povijesnim jezgrama odlaze u prošlost: Ministarstvo kulture donijelo smjernice za njihovo postavljanje u zaštićenim cjelinama

Ništa manji kaos nije ni na prometnicama. Jedinom cestom koja vodi do Zračne luke u Čilipima na dan prođe i 25 tisuća vozila. Na naš upit gradske su vlasti odgovorile da su u posljednje dvije godine zaista počeli upravljati gradom i da će neke stvari biti vidljive tek iduće godine. Tu navode upravo i rješavanje prometnih problema, zagušenja grada i ulaganje u infrastrukturu.

Međutim, Dubrovnik je samo jedan od gradova kojeg muče ovi problemi. Zato činjenica da neki gradovi imaju manje noćenja ne mora nužno biti loša pošto oni kvalitetnijom turističkom uslugom mogu nadoknaditi manjak ljudi.

Upravo zato smo zatražili od Hrvatske turističke zajednice zatražili podatke za kontinet. Krapinsko-zagorska, Međimurska, Osječko-baranjska i Varaždinska županija u srpnju imaju dvoznamenkasti turistički rast, što je pomoglo u rasterećenju Jadrana i gradova poput Dubrovnika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene