Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trogodišnji akcijski plan

Dubrovačka gradska uprava predstavila projekt "Dubrovnik – Respect the City"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strateški projekt dubrovačke Gradske uprave “Dubrovnik - Respect the City” predstavljen je u utorak, a kako je rekao dubrovački gradonačelnik Mate Franković, donosi trogodišnji akcijski plan s ciljem održivog razvoja i upravljanja Dubrovnikom kao turističkom destinacijom u suglasju sa svim bitnim dionicima.

Gradonačelnik Franković upozorio je kako nije riječ o strategiji razvoja turizma, nego o projektu koji će sjediniti strategiju razvoja turizma, plan upravljanja povijesnom jezgrom te ostale strateške dokumente.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

“Projekt će u sebi nositi kratkoročne ciljeve koje možemo postići već u ovoj te u idućim godinama, ali i dugoročne ciljeve održivog turizma”, izjavio je Franković, dodajući kako to ne smije biti projekt tek trenutačne gradske vlasti.

"Pozvali smo sve političke stranke, gospodarstvenike, sve institucije i ustanove da budu dio projekta jer on - kad se donese - mora biti obvezujući za sve. Ako se svi oni ne budu mijenjali zajedno s nama, onda je sve ovo što radimo zaludu", rekao je Franković.

Voditelj projekta "Dubrovnik - Respect the City" Ranko Milić iz Eupolis grupe istaknuo je u središtu projekta održivi turizam i razvoj grada te predstavlja skup kratkoročnih i dugoročnih inicijativa radi rješavanja dubrovačkih problema.

"Problem prekomjernog turizma i nedovoljnog upravljanja nije problem samo Dubrovnika, nego i najbogatijih svjetskih gradova. Ovo je pionirski izazov. Dosad se puno ulagalo u marketing, a malo u upravljanje. Bit će 'požarnih' mjera, ali želimo raditi sustavno i intergrirano. Želimo okupiti ljude koji žele dobro ovom gradu kako bismo zajedno osmislili i proveli prioritetne zadatke s ciljem održivog razvoja Dubrovnika. Dobro upravljanje je srž održivog razvoja, a upravo kroz akcijski plan želimo riješiti problem Dubrovnika kao destinacije. Ovaj projekt ne može se provesti bez suradnje s lokalnom zajednicom", istaknuo je Milić.

Dodao je kako se kroz projekt zapravo razvija inovacija koja će poslije novim, jednostavnim i primjenjivim rješenjima te saznanjima pomoći i drugim svjetskim gradovima sa sličnim problemima.

"Očekujemo kako će u provedbu akcijskog plana biti uključene sve bitne institucije, od Grada Dubrovnika preko Zavoda za obnovu, komunalnih tvrtaka, Društva prijatelja dubrovačke starine, Lučke uprave, Luke Dubrovnik, Zračne luke Dubrovnik, razvojnih agencija i obrazovnih institucija do gospodarstva. Projekt mora biti platforma za razgovor i zajednički rad jer gradom u konačnici mora upravljati vlastita zajednica", istaknuo je Milić.

Rezultat provedbe akcijskog plana, po njegovu mišljenju, trebao bi biti Dubrovnik kao brend drukčijeg turizma, bez negativnih konotacija.
"Očekujemo kako ćemo do 2020. postići optimalnu distribuciju posjetitelja. Realizirat ćemo prvu fazu funkcionalnog upravljanja destinacijom. Bit će to velik izazov, jako puno će i koštati, ali postoji dovoljno izvora financiranja, prije svega kroz EU fondove", rekao je Milić te dodao da bi prvi rezultati trebali biti vidljivi već ovog ljeta, pogotovo zato što već ima nekih solidnih rješenja koja se zbog raznih razloga ne provode ili nisu integrirana.

Franković: Projekt s golfskim igralištem neće se ostvariti, a pred Dubrovnikom su dugotrajni pravosudni i arbitražni procesi

Dubrovački gradonačelnik Franković rekao je na predstavljanju projekta “Respect the City” da se, po njemu, projekt sportsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem ponad Dubrovnika neće ostvariti, a ubuduće će Grad Dubrovnik biti gospodar tog prostora te će moći isplanirati što bude želio. Dodao je kako su pred Gradom dugotrajni pravosudni i arbitražni procesi.

"Moje osobno mišljenje je da se taj projekt neće dogoditi. Vidjet ćemo po nekim budućim postupcima. Arbitražni procesi će imati svoje ishode, koji će nam dati odgovore na postupke nekih prije nas za koje mi nećemo i ne možemo odgovarati", istaknuo je Franković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene