Pred nama je vruć vikend, a osim uobičajenih savjeta koji se tiču izlaganja suncu, treba misliti i o hrani koju unosimo u organizam. Na visokim temperaturama lako je kvarljiva.

Galerija Zdenko Mlinar (Foto: Dnevnik.hr) +0 Karla Trstenjak (Foto: Dnevnik.hr)

Osim visokih temperatura u ovim ljetnim danima prave tegobe može zadati i hrana. Stoga je važno pažljivo birati i pravilno čuvati namirnice.

Meso, mlijeko i mliječni proizvodi namirnice su na koje se treba obratiti posebna pozornost. Lako su kvarljiva i jaja. Važno je provjeriti rok trajanja namirnica, ne kupovati namirnice oštećene ambalaže.

Kupljene namirnice nikako se ne smiju ostavljati na toplim mjestima, primjerice, u automobilu. Ključno je u što kraćem roku spremiti ih u hladnjak. Neoprez može dovesti do teških posljedica, poput trovanja hranom.

Osim čuvanja svježih namirnica na suhom i hladnom mjestu, važno je znati kako se pripremljena hrana ne bi smjela čuvati na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Također, ako se podgrijava, treba se podgrijati samo jednom.

Toplinski val u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Nekoliko gradova tijekom vikenda zahvatit će toplinski val, pogledajte gdje će biti najopasnije

Želučane tegobe, ilustracija (Foto: Getty Images) Pokvarena hrana u hotelu? Javio nam se zaposlenik Sunčanog Hvara: ''U doručku sam našao crva''

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" o tome smo razgovarali sa stručnjakom, sanitarnim inženjerom Zdenkom Mlinarom.

Na koje namirnice treba posebno obratiti pozornost tijekom ovih vrućih mjeseci?

Ljeti gotovo sve namirnice postaju interesantne bakterijama, ali na neke treba posebno paziti. To su lako pokvarljive namirnice – meso, mlijeko, mliječni proizvodi, jaja, posebno sladoledi i kolači, zatim riba i školjkaši. Iznimno veliku pažnju treba posvetiti termičkoj obradi te hrane, pravilnoj pripremi te hrane. Danas je interesantno hranu što manje obrađivati, popularna je sirova hrana i to je dobro s nutritivne vrijednosti, ali može biti nezgodno s mikrobiološke strane.

Smije li se i koliko se vremena recimo pripremljena hrana smije čuvati na sobnoj temperaturi?

I smije i ne smije, ovisi o kojoj se hrani radi i koliko biste je eventualno dugo čuvali. U pravilu većina hrane jest pogodna za čuvanje. Nekakvu juhu, varivo možemo čuvati. Nakon pripreme je možemo spremiti u hladnjak pa po potrebi podgrijavati. Ali neka hrana nikako nije pogodna. Primjerice špinat zbog svog sadržaja nitrata. Zatim krumpir zbog škroba koji kasnije hlađenjem može doći u stanje koje izaziva probiotička svojstva. Riža može sadržavati sporogene mikroroganizme, pa oni mogu lučiti toksine. Neke namirnice možemo podgrijavati.

Koliko se puta hrana smije podgrijati?

Eventualno jednom. Ako imate neki veći sadržaj u loncu izvadite onoliko koliko mislite da ćete pojesti i to podgrijete.

Kako prepoznati trovanje hranom i kako si pomoći?

Trovanje hranom izaziva gastroenteritise, upale crijeva i želuca. Simptomi su poznati vjerujem većini ljudi. Jer - kome se to nije dogodilo? To su problemi sa želucem, bolovi u želucu, povraćanje, proljev, eventualno temperatura, glavobolja, nesvjestica. To su simptomi koji mogu biti ili sami prisutni ili ih biti više. Pomoći si možete tako što trebate voditi računa da unosite dovoljno tekućine u tijelo i većina simptoma će proći kroz nekoliko sati ili dana. Ako se simptomi poput visoke temperature ili proljev zadrže dulje od tri, četiri dana, potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju