Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se dolazak ministra

Sabor o projektu o kojem se dugo govori: "Ne znam kako vam lice nije još više crveno od laži koje ste izgovorili?"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je nastavio sa zasjedanjem. Raspravlja o Vladinom zakonskom prijedlogu o terminalu za ukapljeni prirodni plin.

Saborski zastupnik Marin Škibola na početku sjednice je tražio slobodni govor na temu lex LNG, nakon čega je obaviješten da će moći govoriti u 13 sati.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca LNG terminal i život na Krku (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ne vjeruju obećanjima vlasti Kako će izgledati život na Krku s LNG terminalom? Za budućnost strahuju ribari, pčelari, ugostitelji, ekolozi...

A Sabor u četvrtak raspravlja o Vladinom zakonskom prijedlogu o terminalu za ukapljeni prirodni plin, koji treba omogućiti da se strateški projekt LNG terminala na Krku realizira u zadanim rokovima.

"Gdje je ministar na ovakvoj temi koja dijeli javnost, ministar se nije udostojio doći pred zastupnike i zastupnicima i građanima odgovarati na pitanja", zapitao se u Saboru Peđa Grbin.

Drugo važnije pitanje je, rekao je Grbin, "tko će plaćati ovaj neisplativi projekt". Dobio je odgovor od državnog tajnika kako je ministar na Vladi.

Grbin je zatim zatražio stanku od 10 minuta kako bi se u Klubu zastupnika SDP.-a mogli dogovoriti na koji način će sudjelovati u daljnjoj raspravi. "Ovo je Hrvatski sabor koji donosi zakon. Mogu razumijeti da je sjednica Vlade, ali kad imamo zakon koji otvara ovakve kontroverze ministar mora biti ovdje", rekao je Grbin i državnom tajniku poručio da se nada kako će stanku iskoristiti da nazove resornog ministra Tomislava Ćorića da dođe u Sabor. Određena je stanka od 10 minuta i nastavak sjednice u 10 sati.

"Ja se nadam da ste svjesni da je velik broj građana primorsko-goranske županije izrazito zabrinut zbog ovog projekta", rekao je Škibola državnom tajniku nakon stanke.

"Gospodine državni tajniče ne znam kako vam lice nije još više crveno od laži koje ste izgovorili?"; komentirao je Željko Jovanović izlaganje državnog tajnika. "Sram vas bilo", rekao je.

Inače, aktivisti Zelene akcije pozvali su danas pred Saborom zastupnike da glasuju protiv zakona o LNG-u.

Što se uređuju prijedlogom zakona?

Prijedlogom zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, takozvani lex LNG, uređuje se rješavanje imovinskopravnih odnosa na lokaciji terminala, izdavanje koncesije na pomorskom dobru za realizaciju terminala i koncesijske naknade za pomorsko dobro, definira naknada za sigurnost opskrbe itd.

Nositelj investicije u projekt LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realizirala kroz dvije faze: izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi.

Projekt je to o kojem se već dugo razgovara i koji izaziva otpore u jedinicama lokalne samouprave. Načelnica općine Omišalj, Mirela Ahmetović, ističe da plutajući LNG terminal nije u prostornim planovima ni Omišlja, niti Primorsko-goranske županije te da se građani protive tom projektu. Donese li Sabor zakon o LNG terminalu, tražit će se ocjena njegove ustavnosti, najavila je Ahmetović.

Sabor će raspravljati i o konačnom prijedlogu zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika od kojeg se očekuje da potakne investicije u to područje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene