Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završna faza

Remetinečki rotor: Pogledajte kako se prometuje od nedjelje ujutro

Grafički prikaz prometne regulacije na Remetinečkom rotoru (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Grafički prikaz prometne regulacije na Remetinečkom rotoru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Grafički prikaz prometne regulacije na Remetinečkom rotoru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Grafički prikaz prometne regulacije na Remetinečkom rotoru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Grafički prikaz prometne regulacije na Remetinečkom rotoru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Grafički prikaz prometne regulacije na Remetinečkom rotoru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Grafički prikaz prometne regulacije na Remetinečkom rotoru (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Od 23 sata u Zagrebu se zatvaraju sve ceste oko Remetinečkog rotora.

Na najvećem gradilištu u Zagrebu radi se punom parom. Novi rotor poprima svoj budući izgled.

Pogled iz zraka otkriva - i tuneli ispod rotora već su pri kraju. Dvije cijevi od 280 metara trebale bi rasteretiti gužvu koja se stvarala prije rekonstrukcije.

"Ukupno imaju 28 tisuća kubika betona i 3,2 milijuna kilograma željeza što jednostrano, dvostrano, strop na tornjevima, to je sve izvedeno za 90 dana", pojašnjava Josip Gračak, voditelj projekta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moguće poteškoće u prometu Radovi na remetinečkom rotoru ulaze u završnu fazu: Noćas se zatvara čitava zona rotora, a od nedjelje nastupa nova regulacija prometa

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZATVOREN JEDAN TRAK Pripremite se na velike gužve na remetinečkom rotoru: Počela završna faza obnove, voditelj projekta - "To će trajati mjesec i pol..."

No kako bi se radovi dalje mogli nastaviti, Zagrepčane od sutra očekuje nova regulacija prometa.

"Nisam znala za to, znala sam da će se dogoditi, ali ne tako brzo", iznenađeno nam je rekla gospođa Miljena.

Zaboravite na dosadašnje pristupne ceste i pravce, jer od sutra će se voziti novima.

Semafor na Jadranskom mostu pomiče se južnije, pa ćete se iz smjera centra prema Lučkom nakon semafora uključiti na novoizgrađeni dio sjeverne strane rotora i nastaviti Jadranskom avenijom prema Karlovcu.

Idete li u smjeru Velesajma, na semaforu ćete skrenuti lijevo i novom cestom priključiti se na Dubrovačku aveniju.

Jedini nepromijenjen pravac bit će onaj iz smjera Velesajma prema Lučkom. I dalje će se voziti pristupnim cestama ispod mosta. No idete li u smjeru centra zaboravite pristupne ceste, na most ćete se uključiti vožnjom po sjevernoj strani rotora.

Dolazite li pak u Zagreb iz smjera Karlovca, put Velesajma više nećete pristupnim cestama već novoizgrađenom cestom na rotoru produžiti do Avenije Dubrovnik. Idete li prema centru na rotoru ćete izaći na izlaz 1.

Prema Remetincu pak će se i dalje voziti kroz Trnsko i Savski gaj, odnosno kroz Lanište kraj Arene Zagreb.

"Mislim da ne bi smjelo biti nikakvih sumnji, niti bilo kakvih dodatnih komplikacija ni zastoja, samo isto kao i prošli put kad smo pustili privremenu prometnicu, da građani imaju malo razumjevanja upočetku strpljenja i mislim da bi sve trebalo biti na svom mjestu", ističe poslovođa gradilišta Pejo Dženo.

Nove pravce možete isprobati već sutra od 6 sati. No da bi se nova regulacija postavila - noćas će rotor i sve ceste oko njega - biti zatvorene.

Dobro proučite pravce kretanja

Projektant privremenih regulacija Zdenko Lanović otkrio je možemo li zbog novih pravila očekivati gužve i hoće li građani brzo naučiti nove pravce?

Ističe kako se regulacija mijenja na bolje i kako se počinje koristiti novoizgrađeni dio projekta.

"Neka kretanja ćemo skratiti, kretat će se preko novog dijela. Malo veća promjena očekuje one koji se kreću iz pravca sjevera prema istoku, dakle s Jadranskog mosta prema Novom Zagrebu. Isto će se kretati preko semafora, danas su to bile dvije združene trake, no sada ćemo imati jedan trak na zapadnom dijelu mosta, drugi na istočnom dijelu mosta.

Ljudi će se malo razdvojiti, proći semafor, opet se susresti i onda nastaviti prema Novom Zagrebu. To je jedina, mala promjena, neugodnost koja očekuje korisnike sa sjevera prema istoku", objašnjava. 

Voditelj građevinskih radova Mile Lulić objašnjava kako će izmjena pomoći u izvršenju proširenja i uklapanju rampi koji vode na Jadranski most s novoizgrađenim prometnicama.

Za 20 dana ide se u Fazu 2. Lanović otkriva što će se tada mijenjati.

"Ovoga puta ne previše. 90 posto ove regulacije od sutra ujutro neće se promijeniti, no imamo jedno kretanje iz pravca istoka na sjever koje će biti neudobnije, budući da točku na Jadranskom mostu moramo pomaknuti južnije.

U drugoj fazi ćemo tim kretanjima s istoka na sjever dati drugu prometnu traku. Imat ćemo dva prometna traka pod semaforom i na taj način gotovo ćemo 20 do 30 posto poboljšati ono što smo imali do subote navečer", napominje.

Kraj radova očekuje se u siječnju iduće godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene