Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sklopu istrage o likvidaciji Davora Zečevića početkom ove godine pojavila se informacija kako MUP i Ministarstvo financija 'češljaju' privatne račune 120 obitelji, među kojima su poduzetnici i pripadnici kriminalnih skupina. Nakon toga, sve je utihnulo.


Državne institucije nikada nisu javno potvrdile, ali ni demantirale tu informaciju.

Vezani članci Sjedište USKOK-a USKOK objavio detalje uhićenja u Zadru: Javljali im kada će biti ovrhe i inspekcije, a zauzvrat dobivali usluge građevinskih radova, hranu, piće... Slika nije dostupna 14 Hrvata otkrio nesrazmjer imovine i primanja: 'Vjerojatno je riječ i o pranju novca'

Do uhićenja Nikice Jelavića, koji je za svoju privremenu slobodu ponudio čak 500 tisuća eura! DORH je potvrdio da je od Porezne uprave zatražio provjeru njegova financijskog stanja. No, postavlaj se pitanje odakle mu toliki novac.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za borbu protiv korupcije, Željko Jovanović, danas nam kaže kao vjeruje da će Jelavićeva imovina biti istražena. No, niz sličnih primjera ostalo je neistraženo. 

Na pitanje obeshrabruje li činjenica da imovina Davora Zečevića nije ispitana ni nakon 7 mjeseci, Jovanović nam je odgovorio potvrdno. 

- Jednostavno, u Hrvatskoj korupcija i organizirani kriminal idu ruku pod ruku. Mi smo donijeli strategiju i akcijski plan međutim strategija je kao okvir za sliku, a akcijski plan kao boje i kistovi. Međutim uzalud Vam i boja i okvir kad nemamo ljude koji će to provesti, kojih mi nemamo. Uzmimo primjer USKOK-a, još nije ekipiran, a postoji od 2002. godine. U njemu su mahom tužitelji, a ne istražitelji i nisu osposobljeni da uđu u trag prljavom novcu i korupciji, kaže Jovanović.

Na pitanje tko je odgovoran za takvo stanje, Jovanović je odgovorio da je to uvijek vlast.

 - Mi kao Sabor možemo dokazati da smo spremni uhvatiti se u koštac s organiziranim kriminalom na način da bankarsku tajnu relativiziramo do tog nivoa koji neće omogućiti kriminalcima da lagodno sjede u kućama koje su kupili novcem koje su nelegalno stekli. Dakle, ako mi u Hrvatskoj vidimo da netko vozi najnoviji Ferrari i živi u kući s bazenom, a prijavljen je kao kućna pomoćnica, onda je sve jasno, smatra Jovanović.

Više o utvrđivanju porijekla imovine i poreznom broju čije se uvođenje očekuje pogledajte u video dodatku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju