Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pola županija i dalje pod minama

Kad je razminiranje u pitanju, Hrvatska se uzdaje u donacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od polovice hrvatskih županija još uvijek je prekriveno brojnim minskim poljima! Osim pomoći države, hrvatski centar za razminiranje, nade polaže i u donacije.

Jedna takva dobrotvorna večera pod pokroviteljstvom američke gospodarske komore, upravo se održava u Zagrebu. Sva prikupljena sredstva pomoći će čišćenju Hrvatske od mina. Novo Selište kraj Petrinje pravo je mjesto opasnog življenja. Tisuće mina na svega pedesetak metara od prvih kuća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje (Foto: Dnevnik.hr) Ništa od čiste zemlje U Hrvatskoj još uvijek 32 tisuće neotkrivenih mina, produžava se rok za razminiranje

>> Hod po minama: Mještani spašavali stradale

'Dobro je živjeti, mislim... Čuvamo se, pazimo se, znamo do kud smijemo ići, do tamo idem, i to je to', priča mještanin Antun Borić. Živjeti prema pravilima koja doslovno život znače, rano je naučio i sedmogodišnji Antonio. Petrinja je samo jedno u nizu minski sumnjivih područja diljem zemlje, koja tek čekaju na čišćenje. Hrvatska bi do 2019. godine trebala uništiti sve protupješačke mine, koje još uvijek prijete iz polja i šuma.

Od '91. 499 smrtno stradalih u minskim poljima

Pretpostavlja se da se minska polja u Hrvatskoj trenutačno protežu na gotovo 900 četvornih kilometara. Minski je sumnjivo 12 od ukupno 21 hrvatske županije. Najkritičnije su sisačko-moslavačka, osječko-baranjska, karlovačka, ličko-senjska i zadarska županija. 'Podatak za minske incidente od 1991. je u RH 1931 žrtva, od kojih 499 smrtno. Mi smo planirali ove godine ukupno razminirati ukupno 67 kvadratnih kilometara', ističe Mirko Ivanusić, zamjenik direktora Hrvatskog centra za razminiranje.

Bez sluha domaćih tvrtki

Država je dosad za razminiranje izdvojila više od 3 milijarde kuna, ali to je i dalje nedovoljno. Hrvatski centar za razminiranje zato nade polaže na donacije - uglavnom one strane, jer kažu, velike domaće tvrtke za to baš i nemaju sluha. Svega 8 posto ukupnih donacija čine domaće. Devetu godinu zaredom pomaže im američka gospodarska komora po pokroviteljstvom Vlada SAD-a i Kanade. AmCham je organiziranjem dobrotvornih večera dosad prikupio više od četiri milijuna kuna i pomogao razminirati mnoge hrvatske županije.

'Ove godine prikupljamo sredstva za karlovačku županiju. Nadamo se da ćemo doći do blizu 500 tisuća kuna', kaže Andrea Doko Jelušić, direktorica AmCham Hrvatska. Prosječna cijena razminiranja jednog četvornog metra je nešto više od 8 kuna bez PDV-a, što je malena cijena za velik i plemenit cilj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene