Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Učinkovita i objektivna istraga''

I Ustavni sud odbio tužbu obitelji poginule šestogodišnje migrantice koja tvrdi da je policija zloupotrebljavala svoj položaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelj poginule šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hosseini nema sreće s hrvatskim pravosuđem. Vijeće Ustavnog suda pod predsjedanjem Ingrid Antičević Marinović nedavno je donijelo odluku kojom je odbijena ustavna tužba Madinine obitelji, piše u četvrtak Jutarnji list.

U njoj je obitelj Hosseini tvrdila da su im hrvatska tijela kaznenog progona povrijedila ustavna prava jer nisu provela učinkovitu i nepristranu istragu o okolnostima Madinine pogibije.

Članovi obitelji Hosseini kažu da su sa skupinom imigranata u noći 21. studenog 2017., dolazeći iz Srbije, kod Tovarnika uspjeli prijeći graničnu crtu i ući na hrvatski teritorij. Tvrde da su potom naišli na hrvatsku policijsku patrolu od koje su zatražili da se ugriju (najmlađem od sedmero djece bilo je godinu dana) i prespavaju u Hrvatskoj te da su zatražili i azil, ali da su ih policajci prisilili da se smjesta vrate istim putem u Srbiju.

Tvrde da je, dok su prugom hodali natrag prema Šidu, na njih naletio vlak iz Hrvatske i da je šestogodišnja Madina, koja se nije uspjela skloniti, poginula.

Hrvatski su policajci međutim tvrdili da obitelj Hosseini te noći uopće nije ušla u Hrvatsku, da su ih termovizijske policijske kamere snimile oko 300 metara u dubini srbijanskog teritorija te da su ih uobičajenim sredstvima odvraćanja kao što su svjetlosni signali i sama policijska prisutnost odvratili od ulaska na hrvatski teritorij, pa da ne mogu ni biti odgovorni za pogibiju djevojčice.

Hrvatska tijela istrage su nakon istrage provedene na zahtjev DORH-a odbacila sumnje u propuste hrvatske policije. Zatim je obitelj Hosseini preuzela privatni kazneni progon u kojem je trojicu hrvatskih policajaca iz Tovarnika teretila za zlouporabu položaja i ovlasti, nečovječno postupanje sa smrtnom posljedicom i povrede prava djeteta. Nadležni istražni suci nakon provedene istrage njihove su tužbe odbacili kao neosnovane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pokrenuta istraga Pokušali kod Gruda prokrijumčariti sedmoricu migranata iz Turske u Hrvatsku, uhvatila ih policija

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAPALI IH PAKISTANCI? Policija objavila detalje pronalaska 15 migranata: Zbog ozljeda dvojica muškaraca prevezena u sisačku bolnicu

Potom je obitelj Hosseini podigla ustavnu tužbu u kojoj tvrdi da su neučinkovitom istragom o okolnostima Madinine pogibije povrijeđena njihova ustavna prava kao što je pravo na život i pravo na pravično suđenje.

Ustavni je sud međutim ocijenio da ustavna prava obitelji Hosseini nisu povrijeđena jer je istraga provedena učinkovito i objektivno, donosi Jutarnji list.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene