Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problemi

Marić nije prijavio kuću: "Doći će vrijeme kada ću ja govoriti, sada neka radi Povjerenstvo"

Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr)
Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar državne imovine Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar državne imovine Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Kuća od 67 četvornih metara u zagrebačkim Remetama izostavljena je iz svih imovinskih kartica ministra državne imovine Gorana Marića, iako je bila u vlasništvu njegove supruge, piše u četvrtak Jutarnji list.

Nove nepravilnosti u imovinskoj kartici ministra državne imovine, Gorana Marića. Kuća veličine 67 metara četvornih u zagrebačkim Remetama, izostavljena je iz svih imovinskih kartica ministra, iako je bila u vlasništvu supruge Gorana Marića. Tek je 2008. godine ministar naveo da je njegova supruga vlasnica zemljišta od 1.000 četvornih metara vrijednosti milijun i sto tisuća kuna - no kuća se ne spominje.

Uoči sjednice Vlade ministar Goran Marić komentirao je napise medija da je iz svih imovinskih kartica izostavio kuću od 67 četvornih metara u zagrebačkim Remetama, iako je bila u vlasništvu njegove supruge.

Marić je bio kratak: "Nemam problema, sve ima svoje vrijeme. Sad je vrijeme za rad Povjerenstva, a ja volim i cijenim insitucionalnu Hrvatsku. Očitovat ću se Povjerenstvu, bit ću na raspolaganju i onda kad Povjerenistvo završi svoj posao doći će vrijeme kad ću ja govoriti'.

U ministrovoj kartici iz 2008. godine spominje se samo zemljište na kojem se nalazi sporna kuća, no u kasnijim karticama više se ne spominje ni zemljište. Darovnim ugovorom nekretnina je 2013. godine prebačena na njihova sina pa je u imovinskoj kartici više nije ni dužan prijavljivati, navodi dnevnik.

Ta su kuća i zemljište u zemljišnim knjigama od 2006. do 2013. godine glasili na suprugu ministra Marića, a poslije, sve do danas, na njihova sina.

U Marićevoj imovinskoj kartici iz 2008. godine spominje se samo da je ministrova supruga vlasnica zemljišta od 1000 četvornih metara u Zagrebu te da je vrijednost zemljišta 1,1 milijun kuna i da na zemljištu nema tereta. U toj kartici nema spomena o kući na tom zemljištu, niti se navodi što se sa zemljištem poslije dogodilo, pa ni u napomenama u imovinskim karticama iz kasnijih godina, ističe Jutarnji.

Tako se ne navodi ni to da je na zemljištu sagrađena nova kuća od oko 140 četvornih metara i garaža. Uvidom u zemljišne knjige Jutarnji list utvrdio je da je supruga Gorana Marića u prosincu 2006. godine kupila spomenuto zemljište s kućom, i to po cijeni od 1,45 milijuna kuna.

U kupoprodajnom ugovoru opisano je da je riječ o "zgradi ukupne površine 67 četvornih metara te dvorištu površine od 500 četvornih metara i oranici od 577 četvornih metara".

Ta nekretnina ministra Marića spominje se samo u imovinskoj kartici iz 2008. godine u kojoj stoji da je njegova supruga vlasnica 1/1 – "zemljišta od 1000 četvornih metara u Zagrebu vrijednog 1,1 milijun kuna te da na nekretnini nema tereta".

Pročitajte i ovo Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Prijavio nižu vrijednost? Povjerenstvo otvara predmet u slučaju vikendice ministra Gorana Marića

Pročitajte i ovo Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) kaos sistema Oštro protiv bespravnih korisnika državne imovine: Pokrenuto 1500 postupaka, do sada vladala anarhija

Dakle, nema spomena kuće od 67 četvornih metara, koja se pak vidi u kupoprodajnom ugovoru iz 2006. godine. Marić je karticu, kako piše na njoj, predao u veljači 2008., a u svibnju iste godine od Grada Zagreba zatražena je "lokacijska dozvola za izgradnju zamjenske stambene zgrade (s jednom stambenom jedinicom) i pomoćne zgrade – garaže, koja je i izdana u svibnju 2008. godine".

U kartici iz 2010. godine ministar Marić nije naveo tu promjenu, odnosno gradnju kuće, piše Jutarnji list.

Na niz pitanja na temu te nekretnine Marić je Jutarnjem odgovorio da je sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, danom stupanja na dužnost, podnio izvješće Povjerenstvu s podacima o svojoj imovini te imovini svoje supruge. "Sve promjene koje su u međuvremenu nastajale prijavljivao sam, što ću i ubuduće činiti sukladno Zakonu", stoji u odgovoru poslanom preko Odjela za odnose s javnošću njegova ministarstva.

Jutarnji podsjeća i da je tjednik Globus ranije otkrio nerazmjer između realne i javno deklarirane vrijednosti Marićeva ljetnikovca u Živogošću, ali i njegov "zaboravljeni" apartman na moru, koji ministar nikad nije prijavio u imovinskoj kartici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene