Vladimir Šeks (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)
Vladimir Šeks (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vladimir Šeks bio je na operativnoj vezi s jugoslavenskom Službom državne sigurnosti, sudeći prema dokumentima koje je objavio nedjeljni Jutarnji.


Vladimir Šeks 1974. godine bio je osječki advokat koji je tri godine ranije izbačen iz javnog tužiteljstva i iz partije, ali je surađivao sa Službom državne sigurnosti.

Vezani članci Viktor Orban Državni arhiv: "Niti jedan milimetar hrvatske obale nikada nije bio mađarski" Vladimir Šeks (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Europski sud za ljudska prava odbio Šeksovu tužbu protiv Hrvatske

Prema dokumentima Službe državne sigurnosti pohranjenima u Hrvatskom državnom arhivu, informacije koje je dao jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti dovele su do otvaranja početne operativne obrade nad Zlatkom Bagarićem.

Riječ je o budućem neokrunjenom kralju hrvatskog podzemlja, koji je ubijen u srpnju 1998. godine ispred zagrebačkog lokala NK Dubrava.

Među dokumentima se nalazi i rukom pisana bilješka pod naslovom Od 'Kolege', od 21. 6. 1974., u kojoj se navode imena određenih emigranata.

Što se u stanu događalo i o čemu se vodio razgovor, zabilježeno je u dokumentima Službe državne sigurnosti pohranjenima u Hrvatskom državnom arhivu. Prema tim dokumentima, tog su dana u isto vrijeme kada i Vladimir Šeks, na razgovor kod Smilje Bagarić došla i "dva druga" iz SDS-a. No, jedni druge nisu vidjeli. Nema ni podataka da bi ti drugovi čuli ili snimili razgovor između Šeksa i članova obitelji Bagarić. Ali postoji službena zabilješka SDS-a u kojoj je prezentiran sadržaj razgovora u stanu Smilje Bagarić.

U to vrijeme Bagarić se s majkom vratio iz Njemačke nakon boravka kod oca Pere, koji je emigrirao nakon Hrvatskog proljeća. Nakon razgovora, Šeks je zaključio da on i otac pripadaju nekoj ekstremnoj emigrantskoj organizaciji.

Šeks je nakon tog susreta ima još sastanaka sa 'sumnjivcem', a informacije koje je dao jugoslavenskoj Službi državne sigurnosti dovele su do otvaranja početne operativne obrade nad Bagarićem.

Vladimir Šeks je za Jutarnji potvrdio da ga je SDS bez njegova znanja zaveo pod kodnim imenom 'Kolega', ali da nije išao nikoga prijaviti, već da je, štiteći sebe, pokušao spriječiti klopku koju su mu namještali pripadnici jugoslavenske tajne službe.

"Bio je to neprekidni rat sa Službom državne sigurnosti. Istodobno sam vodio razgovore s njima, te radio na njihovoj kompromitaciji. Bile su to taktičke igre, nadmudrivanje, i u konačnici sam ja njih vukao za nos dok me 1981 nisu konačno ščepali kada mi je popustio oprez", rekao je Šeks.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju