Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema povratka

Jovanović i sud opet misle različito: Odluke o upisu u srednju školu su neustavne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječ je o odlukama po kojima su učenici upisivani u srednje škole posljednje dvije godine. Sud je odlučio da se dogodila proceduralna greška jer odluke nisu objavljene u Narodnim novinama,

Ministar Željko Jovanović i Ustavni sud ponovno misle različito! Sud je proglasio neustavnim odluke ministra znanosti obrazovanja i sporta, po kojima su učenici u protekle dvije godine upisivani u srednje škole. Odluke nisu objavljenje u Narodnim novinama, što je, zaključio je sud, proceduralna pogreška.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Zoran Milanović Najteža odluka Ustavnog suda Dnevnik Nove TV doznaje pozadinu donošenja krucijalne odluke o Milanoviću: "Lomila su se koplja zbog jedne stvari"

Jasno je da za one koji su upisani protekle dvije godine nema povratka. Ali što to sada znači za sve učenike koji će se ove godine upisivati u srednje škole? A takvih je više od 44 tisuće.

Kaštela: Škola otvorena prije 11 dana već je - zatvorena

To znači da još uvijek ne znaju po kojim će se pravilima i kriterijima upisivati u srednje škole, što će im se bodovati, a što ne. I sve to gotovo dva mjeseca prije upisa. Ministar mora donijeti novu odluku o upisima u srednje škole, poštujući proceduru. I odluku mora objaviti u Narodnim novinama, što u ovom slučaju nije napravio.

Ustavni sud je zaključio da ministrova odluka zapravo uopće nije pravni akt pa zato nije ni raspravljao o sadržaju odluke, iako su jedna udruga i četvero roditelja podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti. No, sud je svejedno izdao preporuku po kojoj moraju postojati relevantni razlozi zašto bi glazbena škola ili sportska aktivnost bile prednost pri upisu u srednju školu.

'Odluke nisu poništene, ministarstvo nije dobilo nikakav šamar, Ustavni sud je samo dao preporuku na koji način u budućnosti donositi odluke', kaže ministar Jovanović.

Ustavni sud: Odluke su ukinute

Ustavni sud nam je na upit pismeno potvrdio da su Odluke ukinute. No budući da su učenici upisani, kažu, povratka nema. Naložili su ministru da novom odlukom koju treba donijeti do kraja mjeseca poštuje zakon. Premijer ne vidi ništa sporno u radu svoga ministra.

'Gospodin Jovanović nema problema s Ustavnim sudom, ne bih rekao da itko ima problema s Ustavnim sudom u ovom konkretnom slučaju. Ustavni sud je rekao u pravorijeku da smatra da je dosadašnja praksa koja čak nije ni zakonska materija, nije ni objavljena u Narodnim novinama, da je protivna Hrvatskom ustavu. Ta praksa je funkcionirala u hrvatskoj godinama, dakle aktualni ministar s tim nema nikakve veze', objasnio je premijer Zoran Milanović.

Odnosi između ministra i učitelja NIKAD LOŠIJI

Roditeljima su sporni kriteriji za upis po kojima dodatni bodovi učenike, posebice one iz manjih sredina, stavljaju u nepovoljan položaj. Ustavni sud na njihovu tužbu nije mogao reagirati jer je upis po tim kriterijima već proveden. No po pitanju dodanog bodovanja za ovogodišnje upisnike dao je sugestiju.

'...trebaju postojati ozbiljni i relevantni razlozi zbog kojih bi specifične izvanškolske aktivnosti, kao što su primjerice sport ili glazba, trebale imati općenitu prednost za upis u škole kojih profil nije vezan uz same te aktivnosti.'

Do kraja mjeseca konačni kriteriji

A već u nacrtu ovogodišnje odluke o kriterijma za upis, niz bodovanja za dodatne aktivnosti je ukinuto. Najbolje su prošli sportaši. Konačni kriteriji za ovogodišnje upise u srednje škole ministarstvo će objaviti do kraja mjeseca.

0vo nije prvi put da je Ustavni sud odlučio protiv ministrovih odluka.

Ukupno ih je 5. Sjetimo se samo zdravstvenog odgoja, Pravilnika o uvijetima za izbor u znanstvena zvanja, pa onda je bila i privremena odgoda oko izmjene udžbenika.

Sve to zapravo ostavlja dojam da ministar ne poznaje proceduru kod donošenja propisa.

Nije to jedino što stvara prilično velik kaos u sustavu obrazovanja. Ministar Željko Jovanović nedavno je zakinuo starije učitelje pa im skresao plaće, a krajem prošle godine učiteljima je kasnio s isplatom prijevoza.

Također, na Ustavnom sudu početkom mjeseca predana je i tužba sindikata zbog dodataka na plaću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene