Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavljuju tužbu

Odnosi između ministra i učitelja NIKAD LOŠIJI

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Između ministra Željka Jovanovića i sindikata učitelja odnosi nikad lošiji. Pregovori su propali, a sindikati najavljuju pokretanje tužbi. U svibnju će i u štrajk.

Učitelji ministru zamjeraju samovolju i donošenje odluka kojima se njima samo smanjuju prava, pogoršavaju radni uvjeti - a neke se, kako kažu, doslovce tjera na prosjački štap.

Pročitajte i ovo Stjepan Topolnjak "Realni zahtjevi" Sindikat zadravstva traži dvoznamenkasto povećanje osnovice plaća: "Sve do sada bilo je nevidljivo u novčaniku" Novac Objavljeni brojevi Zagrebačke plaće rastu, pogledajte tko je zaradio najviše

Kap koja je prelila čašu je to što su županije nekima za prijevoz isplatile i do 600 kuna manje.

Sindikati i ministarstvo obrazovanja se nisu uspjeli dogovoriti. Pregovori su propali, a sindikati su najavili tužbe i štrajk. 'Mi ne možemo staviti potpis na smanjenje plaća. Sindikat bi time legitimirao jednu tragičnu neuspješnu gospodarsku politiku', rekao je Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti.

Jovanović: 62 posto zaposlenih u obrazovanju imat će veću plaću

Tužbe se odnose na ukidanje kolektivnog ugovora u veljači, te na uskratu isplate uvećanja plaća, na koju ne pristaju. 'Zajedno smo zaključili da ako mi nećemo potpisati odricanje od 4, 8 i 10% dodatka na plaću starijim zaposlenicima, da onda daljnji razgovor ne vodi nikamo, da je to onda gubljenje vremena', kaže Ribić.

Iz ministarstva tek kratak komentar, na uzavrelu situaciju sa sindikatima: 'Ministarstvo nije prekinulo pregovore. I dalje smo spremni sudjelovati u iznalaženju rješenja koje će biti na tragu svih prava propisanih Temeljnim kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu'.

Ministarstvo će tužbu dobiti i zbog slanja obavijesti županijama o ukidanju granskog kolektivnog ugovora, koji je prema sindikatima na snazi do 20. svibnja.

Pojedine županije putne troškove počele su isplaćivati prema temeljnom kolektivnom ugovoru, koji je nepovoljniji za radnike, a time je tvrde sindikati, zaposlenicima srednjih škola nanesena materijalna šteta.

'To se penje i do 700, 800 kuna manje prema tom novom izračunu', kaže Željko Stipić iz Sindikata 'Preporod'.

Ako i zaživi, zaposlenici troškove neće moći izdržati. Mario je profesor u srednjoj školi, putuje 40 kilometara na dan, ni sredstva koja je do sada dobivao nisu bila dostatna za troškove. 'I ako to sad bude išlo u pravcu novih dodatnih rezanja, mi jednostavno nećemo imati drugačije mogućnosti da nego da ne idemo na posao, jednostavno čekamo bolje uvjete', kaže profesor Mario. Sindikati će se na sve načine boriti za njih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene