Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novogodišnje čestitke

Josipović video linkom čestitao Novu godinu vojnicima u misijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović čestitao je u četvrtak Novu godinu putem video linka hrvatskim vojnicima koji se nalaze u misijama potpore miru u Afganistanu, Kosovu te na brodovima u sklopu misije "Atalanta" u Somaliji i pritom izrazio ponos jer vojnici "odgovorno, savjesno i uspješno izvršavaju sve dobivene zadaće".

"Mogu reći da su svi sigurni, da su svi dobro, čestitao sam im Novu godinu i zaželio siguran povratak u Hrvatsku", rekao je Josipović u izjavi novinarima u Ministarstvu obrane dodavši da su i vojnici novogodišnju čestitku uputili svim hrvatskim građanima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Čestitka građanima Premijer Plenković čestitao Uskrs: "Neka nas poruka Uskrsa potakne da zajedno i složno gradimo društvo po mjeri čovjeka" Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!"

"Rekao sam im da sam ponosan na njih jer odgovorno, savjesno i uspješno izvršavaju sve dobivene zadaće", istaknuo je Josipović kojega su u MORH-u dočekali ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić.

Vojnici u misijama Novu godinu dočekali su "u uvjetima koji su im na raspolaganju", dodao je Josipović. "To je vojnički život, to moramo znati. A najvažnije je da u svakom trenutku budu sigurni", rekao je.

U misijama potpore miru tijekom 2014. sudjelovala su 324 pripadnika Oružanih snaga, a trenutačno ih je 140.

Ministar obrane Ante Kotromanović izrazio je zadovoljstvo učinjenim u protekloj godini u MORH-u te najavio "žestok nastavak s obukom" za sve pripadnike Oružanih snaga.

VIDEO Evo kako Božić slave naši vojnici u Afganistanu

Dodaje i da će se u ovoj godini napraviti Plan obrane te novi ustroj MORH-a. "Napravit ćemo sistematizaciju radnih mjesta i smanjiti broj administracije, a jedan od velikih projekata je i nastavak izgradnje vojarni i poboljašanje uvjeta rada, za što su sredstva osigurana", rekao je.

Modernizirat će se i postojećih šest helikoptera te nabaviti novi, a Kotromanović kaže kako je to također jedan od "velikih zalogaja" u 2015.

Ističe i stvaranje tima u kojem će biti najboljih stručnjaci kako bi se spremno dočekalo 2016. "u smislu izbora novog tipa zrakoplova".

"Dosta je posla ove godine, pokušat ćemo biti štedljivi kao i proteklih godina te maksimalno transparentni što se tiče nabave", istaknuo je.

General Lovrić zaželio je svako dobro vojnicima u novoj 2015. te, kao i Kotromanović, istaknuo da će Oružane snage nastaviti s kvalitetnim radom. "Siguran sam da ćemo sve zadaće ispuniti na ponos hrvatskog naroda", rekao je.

U protekloj godini Eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a dobila je nagradu "Ponos Hrvatske" zbog svog doprinosa u pomaganju civilnom stanovništvu, a same Oružane snage dobile su "Zlatni grb" grada Županje i posebnu izvanrednu nagradu Vukovarsko-srijemske županije za doprinos u spašavanju ljudi i imovine tijekom poplava u Slavoniji.

Predsjednik Josipović prije posjeta MORH-u obišao je i Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba te Državnu upravu za zaštitu i spašavanje gdje su ga, rekao je novinarima, izvijestili da je broj intervencija, s obzirom na blagdane, bio malo pojačan, no nije bilo "velikih, izvanrednih događaja". "Sve službe koje su bile angažirane, reagirale su na odgovarajući način i uspješno", rekao je.

Novinare je zanimalo i je li njegova protukandidatkinja na predsjedničkim izborima, Kolinda Grabar-Kitarović "napravila mudriji potez" od njega jer je na novogodišnju noć posjetila branitelje koji prosvjeduju ispred Ministarstva obrane, no Josipović se s tim nije složio.

"Ne, ne. Ja sam dočekao Novu godinu na Trgu bana Jelačića. Bilo je jako dobro, veselo. Nakon toga otišao sam u najvažniju instituciju, kažemo to malo pjesnički, rodilište. Bio sam tamo gdje se stvara novi život, podijelio sam veselje s majkama koje su dobile djecu i bilo je zaista prekrasno i mislim da je to bio najbolji početak godine koji sam sebi i svojoj supruzi mogao priuštiti", rekao je.

Upitan hoće li i on posjetiti branitelje prosvjednike, Josipović podsjeća da je već posjetio branitelje ispred ministarstva te ih pozvao u svoj Ured. "Imaju moj poziv, u svakom trenutku su im vrata ureda otvorena i vrlo ću ih rado primiti", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene