Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novoizabrani predsjednik tekst je ponavljao i uvježbao s Jasnom Omejec, predsjednicom Ustavnog suda, pred kojom će i prisegnuti na dužnost, a mjesta za pogrešku, nema.


Jasna Omejec s nestrpljenjem iščekuje svečanu inauguraciju Ive Josipovića i niti ne skriva da je uzbuđena. 'Jesam, to je jedan svečani čin u životu i bila bi neiskrena kada bih rekla da nisam uzbuđena. Na meni je velik teret odgovornosti', kaže Omejec. Kao i na izabranom predsjedniku Josipoviću, koji za predsjednicom Ustavnog suda mora ponoviti svečanu prisegu, a tekst je relativno dug.

Vezani članci Slika nije dostupna Ustavni sudac imao dva iz Ustavnog prava Slika nije dostupna Mesić: Izbor sudaca u Hrvatskoj odudara od uobičajene EU prakse

'Novoizabrani predsjednik prof. dr. Josipović i ja dogovorili smo koji će rečenični sklopovi ići odjednom. Naš je novoizabrani predsjednik izabrao dosta duge rečenične sklopove. Tako da njegova je zadaća da ih nauči napamet i da ih ponavlja iza mene', pojašnjava Omejec. Na svečanoj pozornici vladat će veliko uzbuđenje, a mjesta za pogrešku nema.

Prisga na Ustavu 'br. 1'

'Traži se besprijekornost. Prema tome, ako naš dragi predsjednik malo pogriješi, što je moguće, onda će ponoviti', ističe predsjednica Ustavnog suda. Predsjednik će svečano prisegnuti na Ustavu Republike Hrvatske. 'To je iz milja nazvan ustav broj jedan i on se čuva na Ustavnom sudu, on se ne koristi, ima svoje svečano mjesto. Svaki gost koji dođe na Ustavni sud, može ga vidjeti. Dakle, svakih pet godina on se vadi iz postolja i služi da na njemu položi prisegu', priča Omejec.

Ivo Josipović će biti u crnom odijelu i kaputu, a ustavni suci u svečanim togama. Jasna Omejec kao predsjednica ustavnog suda nosit će i lanac. Smanjenju napetosti kod prisege pomoći će i godine prijateljstva Jasne Omejec i Ive Josipovića, profesora na pravnom fakultetu. Da će jednom imati podijeljene uloge na inauguraciji, nisu ni sanjali. 'Život donosi nevjerojatne stvari, i ovo je jedna od takvih lijepih nevjerojatnih stvari', zaključuje Omejec.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju