Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeni posjet

Josipović: U BiH valja jačati povjerenje, suradnja je zajednički interes

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović je naglasio kako je Hrvatska kao članica EU spremna pomoći Bosni i Hercegovini projektima, savjetima, kao i prijateljskim odnosima.

Hrvatska je kao članica Europske unije spremna pomoći Bosni i Hercegovini projektima, savjetima i prijateljskim odnosima, a jačanje gospodarske suradnje dvije zemlje zajednički je interes, kazao je u utorak u Bugojnu hrvatski predsjednik Ivo Josipovićkoji boravi u dvodnevnom radnom posjetu BiH.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Josipović se u Bugojnu sastao s predstavnicima općinskih vlasti, političkih stranaka, vjerskih zajednica te s gospodarstvenicima istaknuvši kako je posebna pozornost bila posvećena upravo mogućoj gospodarskoj suradnji između dvije države.

Josipović: Hrvatska će nastaviti pomagati Hrvate u BiH

'Kriza mora biti motivator za zajedničke projekte', kazao je Josipović istaknuvši kako sadašnji negativni gospodarski trendovi ne bi trebali utjecati na planiranje novih projekata.

'Otvorena pitanja jednakopravnosti naroda'

Hrvatski je predsjednik potvrdio kako se razgovaralo i o problemima poput pitanja sudbine 19 bugojanskih Hrvata koji se i danas vode kao nestali tijekom rata, a pretpostavlja se da su ih nakon zarobljavanja ubili pripadnici Armije BiH.

Na području te općine 1991. godine živjelo je oko 16 tisuća Hrvata, što je bilo oko 34 posto ukupnog sastava stanovništva, a procjenjuje se da ih je nakon ratnih stradanja sada tamo tek trećina prijeratnog broja.

Josipović u Mostaru: BiH je najvažniji susjed i partner Hrvatskoj

'Uspostava povjerenje jedini je način prosperiteta svakog društva', kazao je Josipović.

Uz razrješavanje sudbine nestalih u ratu, kako je istaknuo, u BiH ostaju otvorena i pitanja poput jednakopravnosti naroda, ali i očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta.

'Sve to treba razriješiti da bi postojalo međusobno povjerenje', izjavio je Josipović dodajući kako je obveza svih da se ratni zločini rasvijetle, a počinitelji kazne.

Načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić novinarima je rekao kako svi u Bogojnu žele da se pitanja ratnih zločina riješe.

'To je veliko opterećenje i za obične građane i za institucije i mi vjerujemo da će one to i riješiti', kazao je Ajkunić.

Bugojanski je načelnik dodao kako se svi u tom gradu nadaju jačanju suradnje i potpori iz Hrvatske.

'Nadam se da će Bugojno biti grad-pilot za provedbu projekata suradnje između BiH i Hrvatske', izjavio je Ajkunić. Najavio je kako će iz Bugojna poteći inicijativa za sastanak dužnosnika iz Hrvatske, BiH i Srbije na kojemu bi se razgovaralo o konkretnim projektima suradnje.

Radna večera s članovima Predsjedništva BiH

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, koji je sudjelovao u razgovorima s hrvatskim predsjednikom, potvrdio je kako je tom prigodom bilo govora i o nastavku pomoći Hrvatske programu stambenog zbrinjavanja izbjeglih Hrvata koji se odlučuju na povratak u prijeratno prebivalište.

Josipović: Susjedne zemlje za ulazak u EU trebaju ispuniti kriterije kao i Hrvatska

Na temelju sporazuma, potpisanog 2009., ove je godine trebala uslijediti provedba šeste faze tog projekta koja je podrazumijevala obnovu 150 povratničkih kuća.

'Bilo je zastoja zbog nereguliranih carinskih obveza, ali i zbog nedostatka sredstava u Hrvatskoj. Taj je program sada 'otkočen' i realizacija bi trebala početi ovih dana', izjavio je Ljubić.

Potvrdio je kako je Josipoviću prenesena i molba da se započne s idućom fazom projekta pomoći koji bi osigurao obnovu domova za još 600 povratničkih obitelji.

Ukupna vrijednost obe faze projekta pomoći povratnicima koju osigurava Hrvatska je oko deset milijuna kuna.

Hrvatski predsjednik dvodnevni radni posjet BiH završit će radnom večerom s članovima Predsjedništva BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene