Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoć na putu prema EU

Josipović u Mostaru: BiH je najvažniji susjed i partner Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović otvorio je u utorak u Mostaru 17. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2014. istaknuvši tom prigodom da je Bosna i Hercegovina najvažniji susjed Hrvatskoj te da će joj nastojati pomoći u pronalaženju načina za nadilaženje zastoja na njezinu putu prema EU.

"BiH je najvažniji susjed i partner Hrvatskoj. Uzimajući u obzir podatke o gospodarskoj suradnji i unatoč smanjenju trgovinske razmjene, gospodarstvo i trgovina su ostali jedna od najvažnijih komponenti odnosa", rekao je Josipović obraćajući se na ceremoniji otvaranja mostarskog sajma.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu

Pri tome je istaknuo kako je za BiH najvažnije pokrenuti europske integracije te na taj način rješavati i unutarnje političke i gospodarske probleme s kojima se ta zemlja suočava. "Nema boljega smjera za integraciju zemalja jugoistočne Europe od ulaska u EU. Isto tako očekujem od EU da razvije nove mehanizme i instrumente da se nosi s problemima s kojima je BiH suočena", rekao je Josipović.

Josipović: Susjedne zemlje za ulazak u EU trebaju ispuniti kriterije kao i Hrvatska

Pri tome je ključnim ocijenio postizanje unutarnjeg dogovora u BiH istaknuvši da je Hrvatskoj najvažnije razvijati odnose u "duhu europskog partnerstva". "Posvećeni smo dobrobiti svih naroda, a posebno odnosa s hrvatskom narodom u BiH. Želja nam je da doprinesemo razvoju BiH i cijelog hrvatskog naroda u BiH", rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je istaknuo kako je mostarska sajamska manifestacija odavno prerasla granice BiH te da je posebno značajna za hrvatske gospodarstvenike za ponovno produbljivanje odnosa nakon što je Hrvatska ušla u EU te je prekinut režim trgovine u okviru CEFTA-e.

Naveo je kako se u hrvatskom gospodarstvu ove godine predviđa skroman gospodarski rast, što je ocijenio ohrabrujućim. "Osobno želim vjerovati kako se radi o trendu, a ne statističkom ekscesu. Potrebne su reforme, nismo političke snage imali rješavati ih proteklih godina", rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik je dodao kako ulazak u EU nije donio očekivane učinke te da najviše ovisi o vlastima u Hrvatskoj hoće li se dogoditi zaokret. "Europske integracije ne mogu riješiti strukturne probleme gospodarstva, bez domaćeg snažnog utjecaja", rekao je hrvatski predsjednik.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je u svome obraćanju prilikom otvaranja sajma na postizanje unutarnjeg dogovora u BiH ističući da je to posebno važno u godini kada su se dogodili nemiri te je izraženo socijalno nezadovoljstvo.

"Vrijeme je da prestanemo voditi scenarije i stare strahove i manipulirati njima. Posvetimo se poslu koji će svima donijeti napredak. To nije put podjela i disolucije, nego unutarnje suradnje i eurointegracija", rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH. "Imamo 1001 kilometar granice s Europskom unijom. Činit ćemo sve da tu granicu što prije izbrišemo", dodao je.

Na ceremoniji otvaranja Sajma gospodarstva bila su brojna izaslanstva i uglednici među kojima je bio i predsjednik HDZ Tomislav Karamarko. Nakon ceremonije otvaranja predsjednik Josipović obišao je, u pratnji svoga bosanskohercegovačkog kolege Izetbegovića, štandove u dvije izložbene dvorane mostarskog Sajma na kojem izlaže 700 izlagača iz 20 zemalja svijeta, među kojima je značajan broj i iz Republike Hrvatske.

Tijekom popodneva predviđen je bilateralni susret Josipovića i Izetbegovića, nakon čega će dvojica predsjednika dati izjave za javnost. Time će se i okončati službeni dio prvog dana posjeta hrvatskog predsjednika Bosni i Hercegovini.

U srijedu će Josipović posjetiti središnju Bosnu, gdje će obići župu Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici te se susresti s političkim predstavnicima Hrvata i istaknutim gospodarstvenicima, a potom će posjetiti Bugojno. Posjet BiH hrvatski predsjednik završit će radnom večerom s članovima predsjedništva BiH u Sarajevu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene