Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Što prije'

Josipović: Susjedne zemlje za ulazak u EU trebaju ispuniti kriterije kao i Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako susjednim zemljama treba pomoći da što prije uđu u Europsku uniju, ali ne mimo kriterija, istaknuvši da i one trebaju ispuniti sve uvjete koje je za ulazak u EU morala ispuniti Hrvatska.

'Treba smisliti neki plan ili projekt u kojem će ih se motivirati da što prije obave reforme, a sve ono što smo mi ispunili - moraju ispuniti i oni', rekao je Josipović odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu posjeta zagrebačkoj Grafičkoj školi, koja ove godine slavi 120. obljetnicu postojanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krivi za euroskepticizam GONG želi da Vlada objavi sadržaj pregovora s EU Slika nije dostupna Mediji u BiH 'Papa potvrdio duboke veze Vatikana i Hrvatske'

Novinare je zanimalo Josipovićevo mišljenje o stajalištu njegova glavnog analitičara Dejana Jovića, koji se zalaže da EU snizi kriterije za ulazak u Uniju za sve zemlje zapadnog Balkana, te ih primi po ubrzanom postupku.

Josipović podsjeća da je Hrvatska svojim izjavama i deklaracijama iskazala interes da sve zemlje u okružju postanu članice EU, pa i NATO-a, jer 'to doprinosi našoj sigurnosti i sigurnosti regije', a napominje i da 'posljednji događaji u Ukrajini upozoravaju na različite moguće neželjene scenarije'.

'Ja isto tako mislim da treba pomoći našim susjedima, posebice smo zainteresirani za BiH, da što prije uđu u EU, ali ne mimo kreterija. Mislim da je to svima jasno', rekao je.

Predsjednik nije htio komentirati slučaj podizanja optužnice protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija kojega DORH tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, kao ni priopćenje MOL-a u kojem se navodi da je Hernadi 'pokazao da su te optužbe neutemeljene i da taj slučaj nije osnovan'.

'Očekujem da DORH, a to mu je ustavna zadaća, štiti zakon i progoni svakog tko je počinio kazneno djelo, a detalje ne mogu komentirati', rekao je. Josipović je zadovoljan nastupom hrvatskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu nakon završetka glavne rasprave po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid i srbijanske protutužbe.

'Mislim da je pravni tim koji nas je zastupao u Haagu napravio vrlo dobar posao, da su učinili najbolje što su mogli. Mislim da su napravili dobar posao, a što će sud odlučiti zaista je teško predvidjeti', rekao je.

Ocijenio je i da će pitanje referenduma o dvojezičnosti, odnosno ćirilice u Vukovaru, uskoro doći pred saborske odbore. 'Imamo propisanu proceduru i vjerujem da će se to uskoro dogoditi', rekao je.
U tom smislu drži poticajem pismo zamolbu predsjednika Sabora Josipa Leke, upućeno predsjedniku Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđi Grbinu, da tu temu stavi na dnevni red i odluči o zahtjevu. 'Mislim da će i to pismo biti poticaj da se donesu odgovarajuće odluke', rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene