Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Josipović je posjetio Ahmiće i Križančevo Selo i tamo odao počast Bošnjacima i Hrvatima, ubijenim tijekom ratnih sukoba 1993. godine.


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je posjetio Ahmiće i Križančevo Selo u središnjoj Bosni i ondje zajedno s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te poglavarom Islamske zajednice u BiH reisom Mustafom Cerićem odao počast Bošnjacima i Hrvatima ubijenim tijekom ratnih sukoba Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993.

'Došao sam odati počast žrtvama porukom da se ovakva strašna djela više nikad ne ponove', izjavio je predsjednik Josipović novinarima u Križančevu Selu. Istaknuo je kako mu je veliko ohrabrenje to što su mu se pridružile vjerske vođe i brojni političari iz obaju naroda. 'Svi smo se ovdje ujedinili u želji da se oda počast žrtvama, da se sjetimo žrtava i kažemo nikad više', izjavio je kratko Josipović.

Kardinal Puljić zahvalio je hrvatskom predsjedniku jer je dolaskom u Ahmiće i Križančevo Selo iskazao poštovanje prema nevinim žrtvama. 'Zato sam i prihvatio poziv da i osobno izrazim poštovanje tim žrtvama. Smatram kako je došlo vrijeme da shvatimo da je sve te žrtve potrebno poštivati, posebno ako vjerujemo u život vječni i Božju pravdu', kazao je kardinal Puljić. Dodao je kako bi svi u BiH trebali imati takvo stajalište prema žrtvama. 'Na žalost, njihovih je groblja previše', kazao je vrhbosanski nadbiskup pozvavši da se pokojnici pamte, ali i poštuju.

Reis Cerić kazao je pak kako se osobnim primjerom postiže puno više nego riječima. 'Ovo je danas jedan od tih dana u BiH, kad smo se osobnim primjerom zauzeli za povjerenje i vraćanje povjerenja među ljudima, a okupili smo se na poziv predsjednika Josipovića', kazao je Cerić. Pritom je podsjetio koliko su Ahmići i Križančevo Selo bolni za Bošnjake, odnosno Hrvate. 'Želimo na ovaj način zatvoriti jednu ružnu stranicu u našim odnosima i otvoriti novu, koja bi trebala odisati (porukom) da neka vrata koja vode k Bosni iz Hrvatske treba zatvoriti, a neka vrata otvoriti. Bosna također treba otvoriti i neka svoja vrata prema Hrvatskoj, a neka zatvoriti, tako da susjedski odnosi između Hrvatske i BiH budu koriste svim ljudima', istaknuo je Cerić.

Zaključio je i to kako ljudima u BiH nekad treba poticaj dobre volje izvana da bi i sami bili dobri. 'Zato nam je danas predsjednik Josipović uljepšao dan u BiH', kazao je Cerić, pozvavši istodobno karidnala Puljića u zajednički posjet svim dijelovima BiH kako bi se ljudima prenijela riječ 'dobre volje i pomirenja'. Dolazak predsjednika Josipovića te kardinala Puljića i reisa Cerića u Ahmiće odnosno Križančevo Selo pozdravili su brojni okupljeni mještani. Posjet Ahmićima uslijedio je uoči 17. obljetnice masakra u kojemu su pripadnici HVO-a 16. travnja 1993. ubili 116 Bošnjaka. U Križančevu su Selu pak pripadnici Armije BiH 22. i 23. prosinca 1993. ubili 74 bojovnika HVO-a i hrvatska civila. Iz središnje Bosne predsjednik Josipović otputovao je u Mostar. (Hina)