Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upečatljiv ratni put

Josipović odlikovao pripadnike 112. i 108. brigade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstva 112. i 108. brigade.

Primajući izaslanstvo 112. brigade Hrvatske vojske iz Zadra, odlikovao je šest pripadnika te postrojbe koja je, kako je rekao, ponos Zadra i cijele Dalmacije i koja je imala upečatljiv ratni put. Josipović je podsjetio kako je tijekom rujna 1991. Zadar bio u najvećoj opasnosti, s obzirom da je neprijatelj ušao u samo predgrađe i pet dana držao taj grad na korak od potpune okupacije.

Samo zahvaljujući nadljudskim naporima hrabrih branitelja i njihovoj uspješnoj akciji do toga nije došlo, čime je napravljena velika prekretnica u Domovinskom ratu, istaknuo je. Pohvalivši sudjelovanje te brigade u najvećim vojno-redarstvenim akcijama, od Maslenice do Oluje, Josipović je ustvrdio kako to jasno i nedvojbeno govori o snazi u obujmu njihova djelovanja. Na žalost i cijena svih ratnih uspjeha bila je velika, 72 poginula, dva nestala hrvatska branitelja, uz više stotina ozlijeđenih, ustvrdio je Josipović, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga u RH.

Hrvatska je danas pred novim izazovima i pred ulaskom u Europsku uniju, ali i pred nastavkom reformi, istaknuo je Josipović, poručivši okupljenim braniteljima, njih šezdesetak, da će oni koji rade na tome da Hrvatska postane uspješno demokratsko društvo zasigurno njih imati kao uzor.

Odlikovanja 'Red hrvatskog trolista' posmrtno su dodijeljena satniku Radoslavu Maksanu, satniku Borisu Nikpalju i časničkom namjesniku Zoranu Kovačeviću, koje su primili njihovi članovi obitelji, te počasnom brigadiru Željku Aniću-Ivičiću i pričuvnom pukovniku Nediljku Modriću. Odlikovanje 'Reda hratskog pletera' dobio je pričuvni bojnik Lenko Škibola.

Ratni zapovjednik 112. zadarske brigade Mladen Fuzul, brigadni general, podsjetio je da je kroz tu postrojbu prošlo više od deset tisuća branitelja sa šireg gradskog područja te da je ona pomagala i u ostalim dijelovima Hrvatske, među ostalim, u Posavini, Slavoniji i na južnom bojištu. Ta brigada bila je kamen temeljac zadarske obrane, iz nje su nastale sve postrojbe Hrvatske vojske šireg zadarskog područja i one su te koje su uspjele obraniti tešku zadarsku bojišnicu, dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konstruktivna suradnja Stranke ih zbog suradnje htjele kazniti predsjednik ih odlikovao! Slika nije dostupna Zabrinjavajuće Izostanak investicija: Gdje je zapelo?

Josipović je primio i izaslanstvo 108. brigade Hrvatske vojske iz Slavonskog Broda, u povodu 20. obljetnice osnutka te uručio odličja sedmorici pripadnika te slavne brigade koja je, rekao je, ponos i dika Slavonije. Zadaća te postrojbe, u kojoj su bili 'najbolji sinovi Slavonskog Broda, Požege i Nove Gradiške', bila je obrana Hrvatske na vjerojatno najtežem i najgorem mogućem području djelovanja, naglasio je Josipović, dodavši kako o žestini sukoba i opasnostima djelovanja te brigade na žalost najglasnije govore brojke: 161 poginuli i 751 ranjeni pripadnik 108. brigade.

Njezini pripadnici časno su i vojnički čisto obavili sve svoje zadaće u Domovinskom ratu, rekao je Josipović, napomenuvši kako zna da ta brigada nije bila odgovorna za propuste, niti je bila u političkim aranžmanima posljedica kojih su pad Posavine.

Hrvatska je danas u novoj fazi, borimo se za druge vrijednosti, gospodarski razvoj i europsku Hrvatsku, koja je već obavila brojne reforme i učinila velike pomake, no još je dosta nepravda koje treba popraviti i reforma koje tek treba provesti, ocijenio je. Prvi zapovjednik 108. brigade Pero Katalinić rekao je kako su odlikovani istinski borci te da su među osamdesetak branitelja koje je Josipović danas primio i utemeljitelji te postrojbe. Podsjetio je da je brigada okupljena 28. lipnja 1991., a kroz nju je prošlo pet tisuća branitelja.

Predsjednik Josipović je Redom hrvatskog križa odlikovao pričuvnog natporučnika Slavena Ivanka, umirovljenog natporučnika Stipu Šokića, pričuvnog poručnika Ivicu Žderića i nadnarednika Ivana Matešića, Redom hrvatskog trolista pričuvnog poručnika Josipa Bezinu, a Redom hrvatskog pletera počasnog pukovnika Stipu Rosandića i pričuvnog narednika Vjerana Štiglića. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene