Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužna istina

Djeca prose kako bi vratila dug svojih roditelja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom 2012. na području PU zagrebačke evidentirano je 490 prekršaja odavanja skitnji - a od navedenog broja protiv roditelja je podignuto samo 10-ak optužnih prijedloga. U policiji navode kako je najveći problem dokazati da je osoba prosila.

Djeca koja i budu uhvaćena odvode se u Centar za odgoj i obrazovanje u Dugave. 'Imali smo određeni broj djece koja su u našu prihvatnu stanicu privedena i vioše od 50 puta od strane policijskih djelatnika, što je stvarno bilo alarmantno i u suradnji s centrom za socijalnu skrb pokušali riješiti taj problem jer se ovdje očito radilo o zloupotrebi te djece na neki način. Roditelji iskorištavaju njih već u dobi od 10, 12 godina, kako bi na neki način osigurali egzistenciju obitelji', kazao je  ravnatelj Vrkljan te dodao kako se najčešće radi o dijelu romske populacije s područja Međimurske županije.

>>
Golotinja, nužda na javnom mjestu, kartanje za novac, prosjačenje... Evo za što će se plaćati kazne!

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore

Tamošnji Romi tvrde kako njihova djeca ne prose, ali postojanje romskih kamatara međutim ne niječu. O njima naravno svi nerado govore.  Scenarij priče je u svim situacijama vrlo sličan: roditelji se zaduže kod kamatara, a kada ne mogu vraćati novac, kamatar zahtijeva da mu daju punomoć za socijalnu pomoć! Ako mu ni to nije dovoljno roditelji tada zadužuju vlastitu djecu.

Sličnu priču proživio je i naš sugovornik.'Tata nije uspio vraćati novac i jednog dana na vrata je došao taj čovjek s pištoljem i rekao da biramo: ili ću ja prositi na cesti i vraćati posuđeni novac ili da će se problemi riješiti pištoljem. Ako ne bi prikupio dnevnu količinu novca, onda bi otac pomislio da sam ja taj novac potrošio ili sakrio za sebe i onda bi to bilo psihičko maltretiranje i slično', kazao je.

U Centru za socijalnu skrb grada Zagreba kažu kako su u prošloj godini zabilježili tri slučaja kada su roditelji prisiljavali djecu na prošnju.  Napominju kako bi prolaznici trebali češće prijavljivati kada vide na cesti djecu kako prose, kako bi zatim - oni mogli djelovati.

Kazne propisane za roditelje koji prisiljavaju djecu na prošnju još se uvijek izražavaju u njemačkim marakama. Bude li dokazano da je dijete pod prisilom prosilo, roditelji će platiti kaznu od 50 do 200 DEM, odnosno od 200 do 300 kuna.

U centru za socijalnu skrb, nadležnoj instituciji koja bi trebala zaustaviti takvo iskorištavanje djece - kažu kako tek rade na razvijanju prevencije.Većina ih živi na margini, vlastite obitelji ih prisiljavaju da prose kako bi otplatile dug. U neka mjesta u Međimurju policija nam je čak savjetovala da ni ne pokušavamo ući.

Djeca su žrtve, instrument kojim se dolazi do lakše zarade. Sjetite se toga idućeg puta kada posegnete u džep. Umjesto sitniša - možda da ipak posegnete za telefonom?

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene