Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečanost u Uredu predsjednika

Josipović dočekao švedski kraljevski par

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvia stigli su u utorak u svoj prvi državnički posjet Hrvatskoj gdje ih je u Uredu predsjednika svečano dočekao predsjednik Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom, a kako je najavljeno, cilj trodnevnog posjeta kraljevskog para je proširenje i unaprijeđenje bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Nakon intoniranja državnih himni i uz pozdrav počasne bojne, predsjednik Josipović i supruga Tatjana uputili su se na razgovore s kraljem Gustafom i kraljicom Silvijom, nakon čega slijede i bilateralni razgovori službenih izaslanstava. U službenom izaslanstvu Kraljevine Švedske su, između ostalih, ministar vanjskih poslova Carl Bildt i ministrica okoliša Lena Ek.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj Ilustracija Čeka se ratifikacija Švedska korak bliže NATO-u: Poznato kada će ključna zemlja glasati o pristupanju

Bildt je poznat na ovim prostorima kao međunarodni posrednik tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji. Od lipnja 1995. do studenog 1995., kada je supredsjedao mirovnom konferencijom u Daytonu, Bildt je obnašao dužnost posebnog izaslanika EU-a za bivšu Jugoslaviju, a od prosinca 1995. do lipnja 1997. obnašao je dužnost Visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH.

Nakon razgovora, novinarima će se obratiti predsjednik Josipović i kralj Carl XVI. Gustaf.

U povodu tog posjeta, zagrebački Kulturno informativni centar (KIC) organizira u utorak i srijedu Dane Švedske na kojima će se predstaviti švedski pjesnici i grad Umea, europska kulturna prijestolnica 2014. Umea je sveučilišni grad, obilježen kulturom Laponaca ili Samija, jednog od najstarijih naroda Europe. Iz Umee dolazi i jedan od poznatijih svjetskih pisaca kriminalističkih romana Stieg Larsson.

>>Josipović o 'stranci praznih listića': To je vrlo jasna poruka za politiku

Švedski kraljevski par razgovarat će tijekom dana s najvišim državnim dužnosnicima, predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom i premijerom Zoranom Milanovićem. U srijedu će kraljevski par obići tvrtke Ericsson Nikola Tesla i DOK-ING d.o.o. te prisustvovati otvorenju izložbe švedskog kipara Carla Millesa u Ateljeu Meštrović u Zagrebu

Isti dan se u hotelu Westin održava i gospodarski forum "Hrvatska kao novo tržište Europske unije - kako Švedska može biti gospodarski partner"?

Posljednjeg dana posjeta, švedski kraljevski par otputovat će u Zadar gdje će razgledati staru gradsku jezgru, obići Morske orgulje i Pozdrav suncu te Muzej antičkog stakla, a svoj boravak u Hrvatskoj završit će obilaskom ekološke vinarije Škaulj u Nadinu.(Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene