Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za mali segment društva

Ekskluzivno: Ministar Aladrović otkrio što će biti s COVID potporama - tko će ih izgubiti, a tko će ih i dalje dobivati

Aktualno Galerija Josip Aladrović - 6 Josip Aladrović - 6 Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović - 2 Josip Aladrović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović - 1 Josip Aladrović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Josip Aladrović - 3 Josip Aladrović - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Josip Aladrović - 4 Galerija 1/6 >>
O rastu gospodarstva, ali i izazovima koje Vladu čekaju na jesen s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović.

Brojke su dobre, ali gdje su reforme koje traže poslodavci, pitala je reporterka.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić na konferenciji za novinare - 5 Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić dao intervju, komentirao i izbore u Hrvatskoj: "Ja mogu glasati" Parlamentarni izbori 2024. Nova tv d.d. Pravila - Izborna kampanja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

"Što se tiče reformi provodili smo ih do sada, i provodit ćemo ih", kazao je ministar no nije dao konkretan odgovor kada će krenuti konretne reforme u zdravstvu, javnoj upravi, pravosuđu...

Ministar kaže da je pandemija usporila provođenje određenih reformi, no uvjeren je da će ih Vlada provesti do kraja svog mandata.

Aladrović kaže da je teško procijeniti hoće li rast cijena gurnuti građane još više u siromaštvo.

"Ono što je dobro, rastu plaće", kaže ministar i dodaje kako rastu i mirovine. Prosječan umirovljenik dobit će oko 60 kuna više mjesečno, a Aladrović kaže da je to gotovo milijarda kuna na godišnjoj razini za proračun.

Nije odgovorio niti na pitanje je li fer da prosječna mirovina raste 60-ak kuna, a saborskim zastupnicima 230 kuna. Aladrović kaže da se "usklađenje događa sukladno zakonodavnom okviru".

"Svjesni neadekvatnosti pojedinih vrsta mirovina odlučili smo se na nov način obračuna obiteljske mirovine koje su najmanje adekvatne i to ćemo učiniti u sljedećem koraku. Najniže mirovine su povećane više od 20 posto. Siguran sam da će i kretanja unutar mirovinskog sustava također spriječiti bilo kakvo povećanje siromaštva", rekao je Aladrović.

Kome ostaju potpore?

Potpore za poduzetnike ostat će samo za one koji su najnezaštićeniji, najavio je ministar. Kaže da zbog popuštanja mjera ne vidi razlog da i dalje stimuliraju pojedine poslodavce.

"Ostaju organizatori sportskih događanja, kulturnih događanja, event industrije, putničke agencije, dakle relativno male segmente našeg društva, ali one koji su najizloženiji", rekao je ministar.

"Ako dođe ponovno do ekonomskih poremećaja, za što se nadamo da neće, mi smo i dalje spremni pomoći onima kojima se taj poremećaj dogodi", kazao je.

Aladrović poziva na cijepljenje kao najbolji način očuvanja zdravlja i ekonomije.

O Zakonu o radu

Brkić Tomljenović je ministra pitala i o Zakonu o radu, koje su dvije stvari koje se mijenjaju.

"Odnos ugovora na određeno i na neodređeno. Želimo smanjiti broj ugovora na određeno vrijeme i omogućiti onima koji žele raditi više da rade više", kazao je.

Incident u Međimurju

Jeste li posve zakazali, kao i vaša socijalna politika prema romskoj manjini u Međimurju, pitala ga je Brkić Tomljenović.

"Sa ovom posljednjom tragedijom u Međimurju, ne mogu je poistovjetiti s dijelom resora kojeg vodim", rekao je i dodao kako ministarstva aktivno rade s manjinama u posebnim programima, a u Međimurju su posebno fokusirani na romsku manjinu.

"Ne vidim način da ovakav jedan incident možemo povezivati sa svim socijalnim politikama, ili politikama drugih ministarstava. Mi kontinuirano radimo, ali to ne znači da možemo apsolutno doći u situaciji da ovakvih incidenata ne bude. Možemo ih smanjiti", rekao je Aladrović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene