Oni koji u novom krugu namjeravaju legalizirati svoje stambene objekte za to imaju vremena još do kraja lipnja ove godine. U tom je krugu predano 12.000 zahtjeva, a obrađeno ih je 4000.

Galerija


Adolf Čer za svoju nadstrešnicu i gospodarski objekt napokon ima sve papire. Na legalizaciju se odlučio jer u suprotnom ne bi mogao nastaviti s poslovanjem.

Vezani članci Ivo Žinić Žinić poslao priopćenje: "Ovaj medijski linč je grub nasrtaj na mene kao osobu i moju obitelj" Lastovo - 1 Raspisana tjeralica za bračnim parom: Lažnim ugovorima uknjižili se na niz nekretnina na Lastovu

"Imam legalne objekte i dobio sam mogućnost za daljnje proširenje. To mi je bilo neophodno da bih se mogao proširiti", rekao je Adolf Čer iz Bjelovara.

Adolf je papire riješio u prvoj rundi legalizacije, kada su građani predali 826 tisuća zahtjeva, a riješeno ih je 635 tisuća. U novom krugu, od 30. lipnja 2013. do danas, građani su predali 12 tisuća zahtjeva, a obrađeno ih je četiri tisuće. Sve koji još nisu legalizirali objekte država poziva da to učine do kraja lipnja ove godine.

Još tri mjeseca za legalizaciju stambenih objekata (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Još tri mjeseca za legalizaciju stambenih objekata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Učinila je to i Bernarda, koja se inače i sama bavi legalizacijom.

"Ne ide baš tako brzo. Gradski uredi zatrpani su zahtjevima građana. Zna se to otegnuti po godinu dana, nekad i duže", rekla je Bernarda Holjevac, stručnjakinja za legalizaciju.

Razlog tome je sva sila dokumenata koja se mora prikupiti, iako je ovo pojednostavljeni postupak koji ne uključuje imanje građevinske dozvole.

Dakle, za kuću veličine do 100 četvornih metara potrebna su tri primjerka geodetskih snimki, tri kopije katastarskog plana, četiri fotografije objekta, podaci o površini, broju etaža, visini zgrade.

Još tri mjeseca za legalizaciju stambenih objekata (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Još tri mjeseca za legalizaciju stambenih objekata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Sa svim tim dokumentima potrebno je otići u nadležni gradski ili općinski ured za izgradnju i prostorno uređenje. Cijena legalizacije kreće se u rasponu od 700 do 6000 kuna, a ovisi o veličini objekta te o tome radi li se legalizacija samostalno ili, primjerice, u kombinaciji sa drugim stanarima u zgradi.

Posljednjih dana građevinski inspektori na terenu su zatekli i one s lažiranim papirima za legalizaciju. Zadnji takav slučaj zabilježili su u istarskom Vodnjanu.

"Našli smo ih i prijavili smo sve Državnom odvjetništvu. Radi se analiza o podrijetlu krivotvorenog rješenja o izvedenom stanju", rekao je ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Oni koje žele valjane papire u iduća tri mjeseca mogu legalizirati sve objekte izgrađene do lipnja 2011. godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.