Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Popravni ispit

Još jedna runda: Doznajte do kada i tko ima pravo na legalizaciju objekta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada kreće s još jednom rundom legalizacije. Svi oni koji imaju bespravno sagrađene objekte moći će za njih zatražiti papire sve do sredine iduće godine.

U protekle četiri godine državni službenici riješili su tek nešto više od 50 posto zahtjeva za legalizaciju, a ministar graditeljstva Lovro Kuščević obećava da će to ubrzati.

Pročitajte i ovo Dramalj - 3 Poziv Domagoja Mikića Mještani ljutiti jer ne mogu dobiti kanalizaciju zbog nelegalnog apartmana. Vlasnik dao urnebesno objašnjenje: "Susjedi su me nagovorili" Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku...

Ivan Vujić iz Petrinje je kuću htio legalizirati i prije 4 godine, ali je zakasnio. Podnio je zahtjev, ali nije na vrijeme skupio sve potrebne papire. Sada ima priliku za popravni. "Značit će nam puno, imamo tu jednu dvorišnu prostoriju koja je pomoćnog tipa, znači nam puno, i pokušat ćemo odradit tu legalizaciju do kraja i nadam se da ćemo uspjet u tome", kaže.

Sve će ga koštati od 5 do 7 tisuća kuna. Novac će uložiti, jer bez legaliziranog objekta, ne može dobiti ni državne poticaje za energetsku obnovu.

U prvoj rundi legalizacije država je, do 30. lipnja 2013., zaprimila 826.948 zahtjeva, a do danas ih je rješeno 450 tisuća. Novi rok je do 30. lipnja 2018.

"Jako je bitno da naše objekte legaliziramo, kako bi naši sugrađani u njima mogli obavljati svoje djelatnosti, kako bi mogli se aplicirat za EU fondove, za energetsku učinkovitost, i evo, da konačno imamo sređeno stanje u prostoru, da kao država znamo čime baratamo", ističe ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

Da bi sve išlo brže, općinama i gradovima povećani su prihodi za 10 posto. "Jedinice lokalne samouprave su dužne upravo tih 10 posto uložiti ili u zapošljavanje novih ljudi, ili u tehnološke procese, kako bi se ovo sve skupa ubrzalo", kaže ministar Kuščević.

Legalizirati se mogu objekti izgrađeni do kraja 2011. godine. Papiri se najbrže rješavaju u Dubrovniku, a najsporije u Karlovačkoj županiji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene