Covid - 19 vrijeme donijelo je novi način funkcioniranja pravosuđa o čemu je u Dnevniku Nove TV govorio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Nije zabrinut što se još nitko nije javio na natječaj za nasljednika Dražena Jelenića.


Zbog koronavirusa i potresa u Zagrebu i pravosuđe je u karanteni, ali ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tvrdi da su sudovi u funkciji. Radi se, kaže, na hitnim postupcima, odlučuje se o odlasku u istražni zatvor i o puštanju iz zatvora. ''Suci rade od doma i vjerujem da ćemo vidjeti rezultate u pitanju neriješenih predmeta'', rekao je.

Vezani članci Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, i Mislav Bago Ministar Bošnjaković o neredu u pravosuđu i izboru novog državnog odvjetnika: "Ograničeni smo uvjetima u kojima se svi nalazimo" Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Ministar pravosuđa: "Postoje prigovori da sigurnosne službe imaju preveliku ulogu u imenovanjima"

Uvjeren je da medijski zvučni predmeti neće otići u zastaru, ali ipak razmatraju je li potreban poseban zakon koji bi regulirao pitanje rokova. ''Imamo dobru lokaciju, to je zgrada na Kennedyjevom trgu, pa ćemo tamo preseliti dio Trgovačkog suda i dio Županijskog suda u Zagrebu'', rekao je ministar.

Tko će naslijediti Dražena Jelenića?

Zgrada USKOK-a nije stradala u potresu, a ona Državnog odvjetništva je oštećena, ali ministar tvrdi da rade na predmetima. Sljedeći tjedan istječe natječaj za nasljednika glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji je odstupio zbog afere masoni. Na natječaj se još nitko nije prijavio, ali ministar nije zabrinut. ''Vidjet ćemo, znate da na početku natječaja nitko ne navali, vidjet ćemo u idući petak'', odgovorio je Bošnjaković na pitanje što ako se nitko ne javi na natječaj. Ministar neće kazniti Jelenića koji je otišao s mjesta glavnog državnog odvjetnika, ali ostao zamjenik. ''Ja kao izvršna vlast ne moram na to reagirati, postoje druga tijela. Prema mojim saznanjima nema postupka. On nije nijednu nezakonitu odluku donio'', vrludao je ministar.

Bošnjaković je izvijestio da je od koronavirusa obolio jedan pravosudni službenik u Splitu, ali da zaraženih nema među zatvorenicima. Potvrdio je da javni bilježnici zaprimaju prijedloge za ovrhu, ali ne izdaju rješenja o ovrsi dok traje kriza.