Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU izbori 2024

Stupila na snagu odluka o izborima za Europski parlament

Stupila je na snagu odluka predsjednika Republike Zorana Milanovića o raspisivanju izbora za Europski parlament.

Odluka predsjednika Republike Zorana Milanovića o raspisivanju izbora za Europski parlament danas je stupila na snagu.

Milanović je odluku objavio istog dana kao i onu o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor, te u njoj naveo da stupa na snagu 9. travnja. 

Prema njegovoj odluci, izbori za Europski parlament održat će se u nedjelju, 9. lipnja. U EP se iz Hrvatske bira 12 članova.

Pravo predlaganja lista za izbor članova u Europski parlament imaju političke stranke samostalno, dvije ili više političkih stranaka i birači. Birači predlažu kandidacijske liste na temelju pravovaljano prikupljenih najmanje 5000 potpisa birača. Prijedlozi lista moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 14 dana od dana raspisivanja izbora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Kako izgleda prebrojavanje glasova?

Izborna promidžba počinje danom objave pravovaljano predloženih lista, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora. Na dan koji prethodi održavanju izbora i na dan izbora do zatvaranja birališta u 19:00 sati počinje izborna šutnja.

Teritorij Republike Hrvatske, uključujući biračka mjesta izvan granica Republike Hrvatske, čine jednu izbornu jedinicu. Birači mogu glasovati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata. Birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Znate li što je aktivno, a što pasivno biračko pravo?

Pravo na sudjelovanje u diobi za člana Europskog parlamenta ostvaruju liste koje na izborima dobiju najmanje 5% danih glasova birača. Preferirani glasovi za pojedine kandidate se uvažavaju ako broj preferiranih glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje 10% glasova koje je osvojila pojedina lista. Izabrani su oni kandidati sa svake liste kandidata koji su dobili najveći broj preferiranih glasova. Kada dva ili više kandidata dobiju isti broj preferiranih glasova, odlučujući je poredak na listi kandidata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene