Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javilo se samo 10 %

Još jedna pobjeda protiv banke! "Imate ih pravo tužiti, duguju vam milijarde!"

Švicarski franak
Švicarski franak Foto: DNEVNIK.hr
Tužitelj je dobio već drugu presudu protiv banke zbog nezakonitih promjena kamatne stope, i to po istom poslovnom kreditu od 350.000 eura koji je ugovoren 2007. godine, izvijestila je Udruga Franak i dodala kako je do sada samo 10 posto oštećenih tužilo banke, koje su nezakonito stekle možda čak i sedam milijardi eura.

Banke su dužne potrošačima, obrtnicima i pravnim osobama oko sedam milijardi eura nezakonito naplaćenih kamata po svim valutama te nezakonito naplaćenog tečaja švicarskog franka, priopćila je Udruga Franak nakon još jedne presude protiv Addiko banke.

U ovom najnovijem slučaju tužitelj obrtnik dobio je već drugu presudu protiv Addiko banke zbog nezakonitih promjena kamatne stope, i to po istom poslovnom kreditu od 350.000 eura koji je ugovoren 2007. godine, izvijestila je Udruga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODRŽALI IH MOST I MOŽEMO Udruga franak na prosvjedu zatražila da Vrhovni sud žurno riješi pitanja kredita u "švicarcima". Oglasilo se i Ministarstvo financija

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna reakcija na odluku Vrhovni sud se oglasio o odluci suda EU o slučaju kredita u švicarcima: "Uopće se ne dotiče merituma spora"

Ovaj obrtnik je, napominju u Udruzi, jednako kao i druge pravne osobe oštećen od banaka zbog ništetnih kamatnih stopa koje su ugovorene u kreditima sve do 2013. godine, ali je on jedan od rijetkih koji je na sudu tražio i ostvario pravo na povrat svojeg novca.

Obrtnik je prvom presudom već dobio, zajedno sa zateznim kamatama, oko 120.000 eura, dok će na temelju pravomoćnosti druge presude dobiti još oko 30.000 eura od Addiko banke.

Potrošači i pravne osobe, kojih sigurno ima i više od 500.000, imaju pravo tužiti banke zbog ništetnih kamatnih stopa koje su ugovarane u kreditima sve do 2013. godine i jedino na taj način zasad je moguće vratiti svoj novac iz banaka te iz leasing kuća, naglašavaju u Udruzi Franak.

Pojasnili su kako je navedeni obrtnik pratio što radi Udruga Franak, pa je imao saznanja o tomu da mu je banka neosnovano oduzela ogroman novac, zbog čega je banku i tužio te je dobio na sudu.

No, unatoč pravomoćnoj presudi, Addiko nije prestao s nezakonitom praksom, nego je nastavio naplaćivati kamatu veću za 100 % od ugovorene kamate. Zbog toga je obrtnik ponovo tužio banku te mu je ovom novom presudom dosuđeno još 20.000 eura uz pripadajuće zatezne kamate.

"Banke u Hrvatskoj rade što god hoće" 

Nažalost, ističu u Udruzi zbog nečinjenja HNB-a te zbog nečinjenja inspekcija Republike Hrvatske banke u Hrvatskoj rade što god hoće, određuju cijenu kredita na nezakonit način, utvrđuju visinu naknada kako im se sviđa i time malo-pomalo pelješe na milijune ljudi i, zahvaljujući tom neredu i namjernom neradu HNB-a i inspekcija, banke imaju ogromne profite i likvidnost od više od 10 milijardi eura, od kojih je možda i više od 50 % likvidnosti stečeno na nezakonit način.

Time HNB i inspekcije pomažu Hrvatskoj udruzi banaka u zaštiti od progona te neizravno sprječavaju naknadu štete oštećenim potrošačima, obrtnicima i pravnim osobama.

Udruga procjenjuje kako je do danas svega 10 % od mogućih 500.000 oštećenika tužilo banke. Ogromni iznosi nepripadajućeg novca nalaze se u bankama, a radi se o iznosima između tri i četiri milijarde eura koje su banke neosnovano stekle, a dugovanja banaka zbog nezakonitih naplata kamata te i tečaja franka u kreditima s valutnom klauzulom CHF zacijelo iznose oko sedam milijardi eura.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene