Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jom hašoa u Varaždinu; Čehok se ispričao varaždinskim Židovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Židovska vjerska zajednica "Bet Israel" danas je u Varaždinu komemorativnim skupom obilježila Jom hašoa - Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Na komemoraciji je bio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji se u ime svih građana Varaždina ispričao za stradanje i patnju Židova u Drugome svjetskom ratu.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Velikoj Britaniji Židovi na udaru: ''Mi smo snažni i otporni, no eksplozija mržnje protiv naše zajednice je apsolutna sramota'' Ilustracija Traži se oštra kazna U Berlinu ponovno antisemitistički incident: Student napao svog kolegu jer je pripadnik židovske zajednice

Na židovskome groblju u Varaždinu položeni su vijenci na grob Ignjata Ernsta, židovskog nadrabina s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Na komemoraciji je, među ostalim, bio predsjednik Židovske zajednice "Bet Israel" Ivo Goldstein, a molitvu je predvodio zagrebački rabin Kotel Dadon.

"Danas komemoriramo patnje i herojstvo naših sunarodnjaka. Nikad više da se holokaust dogodi čovječanstvu", istaknuo je u molitvi rabin Dadon.

Uz odavanje počasti žrtvama holokausta komemoracijom u Varaždinu željelo se i senzibilizirati mjerodavne institucije i lokalne vlasti u očuvanju židovskoga groblja u Varaždinu.

Jom hašoa obilježava se 27. dana hebrejskoga mjeseca nisana paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na groblja i spomen-obilježja Židova stradalih u Drugome svjetskom ratu. Dan sjećanja ustanovljen je u spomen na ustanak Židova u varšavskome getu godine 1943.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene